MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Перед виборами спецпідрозділи МВС тренували розганяти мітинги опозиції.

14.12.2003   

У середині грудня нинішнього року були проведені навчання спецпідрозділів МВС України під патронатом міністра Миколи Білоконя по наведенню громадського порядку на мітингах.

Про подробиці навчань повідомляє в понеділок газета “Грані+”

За даними газети, на полігоні МВС під Новими Петрівцями (Київська область) спецпідрозділ “Омега” (до складу якого входять бійці підрозділу “Барс” ), відпрацьовував навички “з наведення громадського порядку у місцях масового скупчення громадян”.

Як пише видання, близько трьохсот курсантів академії МВС імітували групу “невдоволених владою громадян”. Вони тримали в руках плакати з текстами “Свободу слова!”, “За незалежну Україну!” та інші подібного змісту транспаранти. Гасел “Кучму – геть!” не було, зазначає автор.

Напроти маніфестантів вишикувалися стрункі шеренги бійців спецпідрозділів у бронежилетах зі щитами та кийками наперевіс, зазначає газета.

“Мітингуючі” періодично вигукували гасла, а офіційна міліція реагувала, випускаючи у повітря, одна за одною, дві “попереджувальні” ракети. Потім у мегафон прозвучала вимога: “Розійтися!”, у бік “демонстрантів” рушив БТР, за ним – автомобіль з водометною установкою.

На деякій відстані від місця навчань стояли одна машина “швидкої допомоги” та два “воронки” для затриманих, зазначає автор статті.

“Демонстранти” відбивалися від супротивників дрючками, що взялися, як зазначає автор, невідомо звідки, але були швидко розігнані сльозоточивим газом. “Заводіяки заворушення” були посаджені у “воронки”.

Трохи пізніше тут же боротьбу з тероризмом відпрацювали підрозділи “антитерористичного центру”, зокрема, бійці спецпідрозділу “Альфа” (СБУ).

Як зазначає видання, тренуванням силовиків передував семінар начальників та їх заступників всіх обласних управлінь внутрішніх справ. Заняття мали закритий характер, але журналістам вдалося дізнатися, що генерали та полковники “підвищували теоретичні знання щодо боротьби з тероризмом”, а також вчилися діяти в “екстремальних ситуаціях” – боротися з учасниками акцій протесту та проти масових заворушень, які нібито у найближчому часі можуть статися в Україні.

Видання також зауважує, що підрозділи “Альфи” (чисельність – 400 чоловік), представлені у всіх обласних центрах. Екіпіровка та озброєння – найновітніші. Також підрозділи, які дублюють функціональні обов’язки “Альфи”, з’явилися раптом у складі МВС.

www.ПРАВДА.com.ua, 29.12.2003

 Поділитися