MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Незалежній журналістці: замість сесії міськради – прес-реліз!..

06.04.2004   
Незалежній журналістці: замість сесії міськради – прес-реліз!..

Про те, що сесія Криворізької міської ради має відбутися 28 травня 2003 року, позаштатний кореспондент всеукраїнського тижневика "Шлях Перемоги" Валентина Кривда дізналася від працівників міськвиконкому за два дні до того. Рідко який брифінг міських властей відбувається без присутності цієї принципової та прискіпливої журналістки.

А от із відвідуванням сесій, попри всі намагання, не складалося. І заявки на акредитацію подавались, і звернення до відповідальних працівників міськвиконкому були, але, зазначає з цього приводу у своєму поданні на ім’я міського голови Юрія Любоненка п.Валентина Кривда,"за 12 років незалежної України з боєм мала змогу бути лише на одній сесії міськради".

Зрештою, патріотка Криворіжжя з відповідальним ставленням до своїх журналістських обов’язків вирішила домогтись своїх прав та поборотись із дискримінацією. У цьому поданні від 26 травня вона, посилаючись на Європейську Конвенцію " Про захист прав та основних свобод людини", Конституцію України, закони України "Про інформацію" та "Про друковані засоби масової інформації(пресу) в Україні", висловила прохання не створювати штучних перешкод і задовольнити її право бути присутньою на сесії.

Будучи навченою, як реагують міський голова та його апарат на громадські ініціативи, В. Кривда наступного дня подала заяву на ім’я прокурора міста п. Василя Кравця, текст якої заслуговує на те, щоб ознайомитись із ним повністю:

"26 травня 2003р. я звернулась з поданням на ім’я міського голови Ю. Любоненка щодо свого конституційного права на інформацію: надати мені можливість бути присутній на сесії Криворізької міської ради, яка відбудеться 28 травня 2003р. Текст свого Подання я зареєструвала о 14.00 в канцелярії міськвиконкому (кім.305).

У цей же день усно ознайомила з текстом подання держслужбовців депутатської кімнати, оргвідділу, Прес-служби виконкому міськради. З розмови з ними я зрозуміла, що мене знову, як і на попередню сесію 23.04.2003р., не буде допущено 28.05.2003р. на сесію міськради.

26 травня 2003р. я звернулась до прокурора Дзержинського району м. Кривого Рогу С.Т.Джаббарова, який роз’яснив мені мої права і порадив звернутись до міської прокуратури як компетентного органу щодо цієї проблеми.

Тому, керуючись ст.10 Європейської Конвенції "Про захист прав та основних свобод людини", ст.34 Конституції України, ст.9 Закону України "Про інформацію", ст.26 Закону України " Про друковані ЗМІ (пресу) в Україні", Законом України " Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань забезпечення та безперешкодної реалізації права людини на свободу слова", прошу Вас терміново вжити відповідні засоби прокурорського реагування щодо реалізації мого права як журналіста вільно одержувати інформацію на сесіях міськради, зокрема, 28 травня 2003р.". Додаток до заяви складався із 10-ти матеріалів, у т.ч. копії статті з газети "Кривой Рог вечерний" "Кому выгодно, чтобы журналисты опозиционных СМИ были на сессии Криворожского горсовета персоной нон грата?"

Про те, якого драматичного забарвлення набув подальший хід подій, дізнаємося із заяви журналістки на ім’я прокурора міста в день відкриття сесії:

"Доводжу до Вашого відома, що, не дивлячись на моє вчасне звернення до міської прокуратури 26.05.2003р. та 27.05.2003р. щодо запобігання незаконним діям міської влади в перешкоджанні моїй професійній діяльності як журналіста, 28 травня 2003р. правоохоронні органи міськвиконкому не допустили мене на сесію міськради (на якій був присутній міський прокурор ), не надавши ніяких письмових вмотивованих відмов на моє письмове Подання на ім’я міського голови від 26.05.2003р.

У зв’язку з незаконним обмеженням мого права вільно одержувати інформацію на сесіях міськради 23.04. та 28.05. 2003р., я змушена дати телефонограму Генеральному прокурору України С.Піскуну та Прем’єр-Міністру УкраЇни В. Януковичу наступного змісту:

"В результаті бездіяльності міської прокуратури, міського голови м. Кривого Рогу Ю.Любоненка, голови Дніпропетровської облдержадміністрації М.Швеця мене знову не допущено 28.05.2003 на сесію міськради як позаштатного кореспондента всеукраїнського тижневика " Шлях перемоги". Прошу направити спеціальну комісію Генпрокуратури за участю міжнародної організації "Репортери без кордонів" для вивчення і подолання проблеми відсутності свободи слова в Кривбасі."

Красномовною щодо оцінки розуміння місцевою владою ролі та прав незалежних ЗМІ є серія відповідей на звернення та подання журналістки до представників цієї влади.

Ось кілька відповідей керуючого справами виконкому міськради В.Петровніна:

1. Від 30.04.2003р. – Кривді В.О.

На Ваш лист №2205/13 від 22.04.03, повідомляємо, що у Кривому Розі зареєстровано більше ста видань міського і регіонального рівня, постійно видаються декілька десятків друкованих ЗМІ. Бути присутніми на сесіях міської ради, а також засіданнях її виконкому, нарадах різного рівня мають бажання представники переважної більшості криворізьких ЗМІ. Забезпечити це технічно доволі складно. Тому відпрацьована певна система, коли запрошуються, насамперед, представники електронних ЗМІ, державних та муніципальних видань. Усі наші журналісти мають змогу ознайомитись з прийнятими рішеннями, отримувати вичерпну інформацію про перебіг того чи іншого засідання, сесії тощо (у тому числі, за домовленістю, і в аудіоваріанті), у прес-службі міської ради і виконкомі. Цією нагодою, при потребі, можете скористатись і Ви.

2. Від 20.05.2003р. – Кривді В.О.

На звернення

від 22.04.2003р. і 23.04.2003р.

На Ваші звернення повідомляємо: відповідно до ст.2 Закону України "Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації" "органи державної влади та органи місцевого самоврядування зобов’язані надавати ЗМІ повну інформацію про свою діяльність через відповідні інформаційні служби органів державної влади та місцевого самоврядування, забезпечувати вільний доступ до неї…" Такими відповідними органами Криворізької міської ради та її виконкому є загальноміська газета "Червоний гірник" та ТРК "Рудана". Отримати вичерпну інформацію про проведення чергових сесій і засідань виконкому міськради, а також ознайомитися з прийнятими рішеннями Ви можете у прес-службі міської ради та її виконкому.

3. Від 20.05.2003р. – Кривді В.О.

копія: виконкому Криворізької міської ради

На звернення

від 23.04.2003р.

Шановна Валентина Олександрівно! Порядок скликання сесії ради, підготовки і розгляду нею питань, прийняття рішень ради по затвердженню порядку денного сесії та з інших процедурних питань, а також порядок роботи сесії визначаються регламентом ради, який схвалюється депутатами ради і є нормативним актом місцевого самоврядування.

Згідно зазначеного регламенту, тільки у разі необхідності, на засідання міської ради запрошуються представники преси. Відповідно до Закону України "про місцеве самоврядування в Україні" та регламенту Криворізької міської ради, пропозиції щодо питань на розгляд ради можуть вноситися тільки міським головою, постійними комісіями, депутатами, виконавчим комітетом ради загальними зборами громадян."

Із наведеного витікає, що у відомстві міського голови Ю.Любоненка, про дотримання законності, яким опікується прокурор міста, депутат міськради В. Кравець, 19 стаття Конституції України відмінена: на практиці силу прямої дії має самодіяльність цієї установи.

Тож, цілком логічно Валентиною Кривдою у телеграмі на ім’я голови Дніпропетровської облдержадміністрації Миколи Швеця поставлено питання: "…на вимоги яких темників мені не надано черги денної сесії, відмовлено в реєстрації прес-службою інформаційних запитів, не видано посвідчення акредитованого журналіста? Хто відповість за статтею 171 Кримінального кодексу України за умисне перешкоджання моїй професійній діяльності?"

Микола Коробко, Кривий Ріг

 Поділитися