MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Ніна Цюпа. Чому НТКУ не любить В. Литвина

06.04.2004   

У п’ятницю Верховна Рада вкотре спробувала дати лад проблемі з висвітленням своєї діяльності. Депутати заслухали звіти про хід виконання парламентської постанови про порядок висвітлення четвертої сесії президента Національної телекомпанії України (НТКУ) О. Савенка, голови Нацради з питань телебачення і радіомовлення Б. Холода та тимчасово виконуючого обов’язки голови Держкомітету телебачення і радіомовлення А. Мураховського.

Головний "обвинувачуваний" О. Савенко запевнив, що НТКУ "завжди відповідально ставиться до висвітлення діяльності Верховної Ради". І, ніби між іншим, уточнив: він уже сьомий керівник НТКУ, з яким з’ясовує стосунки парламент, незалежно від того, хто його очолює. А виконати постанову НТКУ ніяк не має змоги, оскільки досі "не забезпечено розміщення держзамовлення" і "відсутні механізми її практичної реалізації". Мовляв, існує ряд колізій, які без допомоги депутатів не розв’язати.

Конфуз стався при посиланні О. Савенка на участь численних представників парламентської опозиції в популярній передачі "Саме той". Перераховані "саме ті" обурено заявили, що вперше про це чують.

А. Мураховський повторив тезу про невиписаність чіткого механізму розміщення держзамовлення. Б. Холод зіслався на неузгоджені норми "на висвітлення і замовлення" та невиділені Нацраді кошти. Хоча, за його словами, "є підстави для укладання договору між парламентською телекомпанією "Рада" та Нацрадою"...

В. Литвин прокоментував цей "пошук обставин для невиконання" досить емоційно. Він нагадав, що постанова про висвітлення роботи четвертої сесії прийнята 433 народними депутатами. Чи вже й Верховній Раді треба писати "темники" і добиватися їх виконання, поцікавився він у звітуючої трійки. "Повинен в цій державі бути порядок!" - наголосив В. Литвин.

Голова парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації М.Томенко для ілюстрації ситуації на першому каналі УТ навів результати моніторингу за останній тиждень. За його словами, проявилося "чотири гілки влади" — це президент, уряд, Верховна Рада та... СДПУ(о). При цьому президент — на першому місці по висвітленню, СДПУ(о) — на другому. А цитування висловлювань С. Медведчука, голови Львівської обласної податкової служби і брата глави адміністрації президента, зрівнялося по кількості з цитуванням Л. Кучми.

М. Томенко повідомив, що парламентський профільний комітет не затвердив бюджет НТКУ, бо не з’ясовано, скільки вона заробляє від реклами, від передачі приміщень в оренду і як ці кошти використовуються. Комітет пропонує створити слідчу комісію і разом із страйкомом телевізійників з’ясувати ці питання, а заодно й те, чому дружина глави президентської адміністрації Оксана Марченко займає в стінах НТКУ цілий поверх, телеканал "1+1" — два поверхи... "Перший канал УТ приватизувало кілька людей з адміністрації президента і керівництва каналу. Голова Верховної Ради заборонений до висвітлення, всі події в парламенті постійно коментують дві-три особи", — заявив М. Томенко. На його переконання, треба "змінити статус НТКУ і чітко поставити її під парламентський контроль, тоді не соромно буде дивитися перший канал".

За результатами обговорення Комітету доручено підготувати проект постанови.

(“Сільські вісті”, №117, 7 жовтня 2003 р.)

 Поділитися