MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Газета "Кременчуцький ТелеграфЪ” розповсюдила звернення щодо перешкоджання професійній діяльності журналістів

06.04.2004   

16-10-2003 Газета "Кременчуцький ТелеграфЪ" розповсюдила звернення щодо перешкоджання професійній діяльності журналістів. За їх словами 15 жовтня 2003 року народний депутат України від Кременчука Василь Гаврилюк (група “Народовладдя”) проводив зустріч з виборцями у 4 міській лікарні м. Кременчука. На цю зустріч, стверджується в заяві, не змогли потрапити журналісти газети “Кременчуцький ТелеграфЪ”, ТРК “Аллюр” радіо “Європа плюс Кременчук”.”За ініціативою нардепа Гаврилюка та заступника начальника міського відділу охорони здоров’я Берези, представникам незалежних ЗМІ запропонували вийти з приміщення, у якому для подальшого спілкування залишилися виключно представники вищезгаданих державних ЗМІ ” – констатують журналісти.

Депутат Василь Гаврилюк спростовуючи заяву газети "Кременчуцький ТелеграфЪ" зазначає, що „Формат зустрічі не передбачав жодної прес-конференції і ніхто не повідомляв, що така прес-конференція, чи зустріч народного депутата з представниками ЗМІ планується. Після зустрічі з колективом лікарні В.Гаврилюк пішов до кабінету головного лікаря на його запрошення. За ним пішли журналісти, оскільки представниця газети “Кременчуцький ТелеграфЪ” вимагала прес-конференції. Зрозуміло, що з кабінету головного лікаря журналістів попросили піти. Інформація про те, що там залишилися для спілкування представники державних ЗМІ не відповідає дійсності, оскільки жодної бесіди депутата з журналістами не передбачалося і не проводилося.... На нашу думку, журналіст газети “Кременчуцький ТелеграфЪ” неправильно поінформував свого редактора про те, що планувалася прес-конференція і його туди не пустили – це абсолютно не відповідає дійсності” – говориться в листі, одержаному ІМІ від народного депутата.

(Моніторинг Інституту масової інформації)

***

Головний редактор газети “Кременчуцький ТелеграфЪ” Сергій Кулясов:

Шановні колеги!

15 жовтня 2003 року народний депутат України від Кременчука Василь Гаврилюк (група “Народовладдя”) проводив зустріч з виборцями у 4 міській лікарні м. Кременчука. Зустріч відбулася з приводу передачі медичної апаратури для лікарні. Про захід організатори зустрічі поінформували тільки державні ЗМІ: газету міськради “Вісник Кременчука”, обласну державну телерадіокомпанію  “Лтава”, міське радіо та регіональне радіо “Ера”.

Незалежні ЗМІ (газета “Кременчуцький ТелеграфЪ”, ТРК “Аллюр” радіо “Європа плюс Кременчук”), які прибули на офіційний захід, не отримали можливості поспілкуватися з народним депутатом Гаврилюком. За ініціативою нардепа Гаврилюка та заступника начальника міського відділу охорони здоров’я Берези, представникам незалежних ЗМІ запропонували вийти з приміщення, у якому для подальшого спілкування залишилися виключно представники вищезгаданих державних ЗМІ.

Вважаємо, що в результаті такої політики вибіркового сприяння читачі недержавних ЗМІ втратили можливість отримати актуальну інформацію – виборці мають право знати, що робить і планує робити їхній депутат. Таким чином, їхнє  право на інформацію, на нашу думку, певною мірою порушене.

Лист прес-служби народного депутата Василя Гаврилюка:

16 жовтня поточного року на Інтернет-сторінці Інституту масової інформації було розміщено звернення Головного редактора газети “Кременчуцький ТелеграфЪ” щодо порушення права на інформацію. Глибоко шануючи, постійно дотримуючись та реалізуючи право громадян на інформацію, вважаємо за необхідне поінформувати Вас про те, що відомості викладені у зверненні пана Кулясова не відповідають дійсності.

Дійсно, 15 жовтня, о 16.00, у актовій залі четвертої міської лікарні м. Кременчука відбулася зустріч народного депутата України Василя Гаврилюка з колективом лікарні. Приводом для такої зустрічі стала передача діагностичного обладнання для потреб лікарні, а також інформування народним депутатом України виборців-медиків про особливості проекту Державного бюджету України на 2004 рік, зокрема тих, що стосуються фінансування медичної галузі.

Повідомлення пана С. Кулясова про те, що нібито лише державні ЗМІ було запрошено на зустріч не відповідає дійсності. Окрім перелічених у матеріалі агентства ЗМІ, було, зокрема, запрошено представників ПРИВАТНОЇ телекомпанії “Візит” та часопису “AVтограф”, видавцем якого є приватний підприємець. Як повідомив нам головний лікар четвертої лікарні Войтенко Андрій Миколайович, він особисто запрошував на зустріч журналістів і повідомив про зустріч усі місцеві ЗМІ, які встиг обдзвонити. Як нам відомо, колеги з ТРК “Лтава” повідомили про зустріч своїх колег з радіо “Європа плюс Кременчук”. На зустріч прибули представники згаданого недержавного радіо, а також журналіст недержавної газети “Кременчуцький ТелеграфЪ”. Вони були присутні до кінця зустрічі і ніхто не перешкоджав виконанню їхніх професійних обов’язків. Як наслідок інформація про вручення медобладнання була поширена в ефірі “Європа плюс Кременчук” 16 та 17 жовтня.

Формат зустрічі не передбачав жодної прес-конференції і ніхто не повідомляв, що така прес-конференція, чи зустріч народного депутата з представниками ЗМІ планується. Після зустрічі з колективом лікарні В.Гаврилюк пішов до кабінету головного лікаря на його запрошення. За ним пішли журналісти, оскільки представниця газети “Кременчуцький ТелеграфЪ” вимагала прес-конференції. Зрозуміло, що з кабінету головного лікаря журналістів попросили піти. Інформація про те, що там залишилися для спілкування представники державних ЗМІ не відповідає дійсності, оскільки жодної бесіди депутата з журналістами не передбачалося і не проводилося. Зазначимо, що в кабінеті головного лікаря мала місце приватна бесіда журналіста одного із державних ЗМІ з депутатом, але вона була короткою і стосувалася виключно особистих проблем журналіста.

На нашу думку, журналіст газети “Кременчуцький ТелеграфЪ” неправильно поінформував свого редактора про те, що планувалася прес-конференція і його туди не пустили – це абсолютно не відповідає дійсності. Нас дивує, що пан Кулясов, який називає себе уповноваженим Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації в Полтавській області подав на всеукраїнський загал інформацію суб’єктивну, побудовану лише на словах свого журналіста. Вважаємо, що він, як головний редактор газети перед тим, як звинувачувати організаторів зустрічі у порушеннях свободи слова повинен був провести перевірку слів свого кореспондента (що є його професійним обов’язком), поспілкувавшись принаймні з кількома журналістами, що були присутні, а тим більше – з організаторами зустрічі – головним лікарем четвертої лікарні.

Загалом є підстави вважати, що ця інформація є не просто проявом журналістської неточності, а черговим фактом політичної боротьби, яка розгорнута проти народного депутата України Василя Гаврилюка окремими політичними силами і особливо інтенсивно проводиться протягом останнього часу. Інститут масової інформації завжди вирізнялося поданням об’єктивної та збалансованої інформації, а тому переконливо просимо Вас поширити інформацію прес-служби В. Гаврилюка, яке слід вважати спростуванням поданої раніше інформації від С. Кулясова.

Коментар до звернення головного редактора “Кременчуцького телеграфа” Сергія Кулясова щодо порушення права на інформацію

15 жовтня 2003 року на кількох інформаційних українських сайтах було розміщене звернення головного  редактора газети “Кременчуцький ТелеграфЪ” Сергія Кулясова про порушення права читачів на інформацію. Факт мав місце на зустрічі народного депутата від Кременчука Гаврилюка, яка відбулася 15 жовтня 2003 року у 4 міській лікарні м. Кременчука. 16 жовтня поточного року на тих самих сайтах з’явилося спростування прес-служби нардепа Гаврилюка. Незалежна медіа-профспілка звернулася до журналістів-учасників подій з пропозицією надати коментар.

Лариса Артеменко, “Кременчуцький ТелеграфЪ”, репортер:

15 жовтня 2003 року я отримала редакційне завдання відвідати зустріч народного депутата від Кременчука Василя Гаврилюка, яка відбувалася того ж дня у приміщенні 4 міської лікарні. Тема зустрічі – передача нардепом медичного обладнання. Наскільки мені відомо, редакція “Телеграфу” не отримала офіційного повідомлення та запрошення на захід. Дізналися ми про нього від колег.

Під час офіційної частини зустрічі нардеп виголосив цілком традиційну промову, у якій пролунали тим не менше цікаві фрази: “ми вибили і вибиватимемо”; “обласне керівництво після цього зі мною не вітається”; “якщо прокуратура не працює, будемо примушувати працювати...” і т. і. Передача медичного обладнання – подія для міста.  Втім отримати відповіді на запитання, як вдалося це зробити та на інші запитання, що стосуються безпосередньої діяльності нардепа, отримати відповіді нам не вдалося. Після закінчення парадної частини нардеп, керівництво лікарні та міського відділу охорони здоров’я, а також журналісти  пройшли до кабінету головного лікаря. Звідти мені як кореспонденту “Кременчуцького Телеграфу” запропонували вийти. Також приміщення запропонували залишити колегам з радіо. У кабінеті залишилися представники газети міської ради, міського радіо та обласної державної телерадіокомпанії.

 Не вважаю доречним коментувати, чому нардеп Гаврилюк, який до того часу радо спілкувався геть з усією пресою, цього разу ухилився від предметного спілкування. Але вважаю потрібним привернути увагу колег до того, що у даному випадку, на мою думку, спрацювала схема, яку українські політики активно використовували на минулих виборах, використовують зараз, і, схоже, використовуватимуть на наступних. За цією схемою журналіст стає заручником політичного піару і його фактичним  розповсюджувачем.  Політики воліють, щоби преса повідомляла про їхні піар - акції. При цьому пресі відмовляють у будь-якій  інформації, крім декларативної заяви політика. Відповідно, і читачі  отримують обмежену інформацію – саме ту, завдяки якій політик позитивно позиціонується. Гадаю, тут можна говорити про порушення права виборця на всебічну і неупереджену інформацію.

Олег Булашев, ТРК “Аллюр” радіо “Європа плюс Кременчук”:

Від колег з ОДТРК “Лтава” я дізнався про проведення зустрічі нардепа Василя Гаврилюка з виборцями-колективом 4 міської лікарні. Звичайно, служба інформації ТРК “Аллюр” радіо “Європа плюс Кременчук” не могла обійти цю подію і відправили на зустріч свого кореспондента, тобто мене. Під час зустрічі до нардепа у мене виникла низка запитань, на які я планував отримати відповідь від пана Гаврилюка. Але цього не сталося. Відразу після зустрічі він разом з головним лікарем 4 міськлікарні та заступником міськздоровідділу почали залишати зал засідань і  запросили з собою журналістів з обласного державного телебачення. Разом з ними за нардепом відправилися і мої колеги з газети міськради “Вісник Кременчука”, міського радіо тощо. Звичайно, аби отримати відповіді на питання, що мене цікавили, я разом з колегами пройшов до кабінету головного лікаря. Але мені було запропоновано вийти з кабінету, де залишилися представники державної преси.

(“Полтавський обласний медіа-бюлетень”, №51. 18 жовтня 2003 р.)

 Поділитися