MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

В Україні продовжується переслідування непокірної преси (про чернівецьку газету “Час”)

06.04.2004   

Як повідомляє УНІАН, обласний апеляційний суд м. Хмельницького 24-го вересня на своєму засіданні присудив 25 тис. грн. чернівецькій газеті «Час» на користь чиновника, який упізнав себе у фейлетоні і виграв у квітні цього року в Першотравневому суді Чернівців 50 тис. грн. Таким чином, апеляційний суд лише частково задовольнив апеляцію редакції газети. Про це в інтерв’ю агентству УНІАН повідомив головний редактор газети Петро Кобевко.

Як повідомлялось раніше, у квітні цього року Першотравневий суд м. Чернівців виніс обвинувальний вирок у цивільній справі, задовольнивши позов колишнього начальника Управління боротьби з організованою злочинністю і корупцією Чернівецької облдержадміністрації Олександра Семенка проти газети «Час», присудивши виданню виплатити 50 тис. грн. та опублікувати спростування на матеріал «Як милися у бані Олександр Миколайович із Володимиром Миколайовичем». У цій публікації у сатиричній формі, без зазначення прізвищ, описувався випадок з життя чиновника, який «у лазню ходить із кейсом, набитим 300 тис. доларів». Колишній чиновник ОДА вимагав від газети 200 тис. грн., блокування розрахункових рахунків газети та опису її майна, однак суд цю частину позову не задовольнив. На квітневому судовому засіданні були присутні, крім місцевих журналістів, також представники Інституту масової інформації. Головний редактор «Часу» повідомив, що він розчарований рішенням апеляційного суду, оскільки «мова йде про моральні речі». За його словами, виносячи рішення, суддя у Хмельницькому, як і його колега у Чернівцях, не застосував статтю 10 Європейської конвенції з прав та основних свобод людини, «в чому ми вбачаємо певне порушення». За його словами, незважаючи на зменшення розміру присудженої чиновнику суми, вона залишається для видання «занадто високою», однак висловив переконання, що «газета, як би кому не хотілось на Буковині, буде продовжувати виходити». П. Кобевко повідомив, що «Час» оскаржуватиме нове рішення у Верховному Суді України, а якщо необхідно – «у Європейському суді з прав людини». Водночас П. Кобевко зазначив, що з моменту прийняття рішення у Хмельницькому усі грошові рахунки «Часу» мають бути заблоковані (УНІАН, 25 вересня 2003 р.).

(«Права людини», м. Харків, №28, 1-15 жовтня 2003 р.)

 Поділитися