MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Суддя Київського апеляційного суду Олександр Шевченко звернувся з позовною заявою про відшкодування моральних збитків до редакції газети «Вечірні вісті» та співробітника видання Станіслава Речинського.

06.04.2004   

22-10-2003 У позовній заяві, зокрема говориться: «Протягом весни-осені 2003 року в газеті «Вечірні вісті» опубліковано цикл статей під загальною назвою «Як стати прокурором?», підзаголовок – «особливості українського слідства». Публікації присвячені безчинствам правоохоронних органів, які автор називає «прокурорсько-міліцейсько-суддівським угрупуванням». Головним «героєм» від «прокурорсько-міліцейсько-суддівського угрупування» автор статей Станіслав Речинський представляє прокурора м. Біла Церква – Олександра Лупейка, образ якого з’являється перед читачами у вигляді «чудовиська», яке фабрикує справи, бере участь «у пограбуваннях при обшуках», «убиває арештантів», чинить тортури і страждає «якоюсь разючою ненажерливістю, при повній відсутності бридкості».

Далі, суддя Шевченко у своїй позовній заяві заявляє, що його ділова репутація була підірвана внаслідок того, що Речинський опублікував скаргу осудженого Георгія Янева, в якій є низка неприємних висловлювань на адресу судді Шевченка. На думку судді журналіст «явно помилково… дозволив собі висловлювання, які мене ображають.» Також суддя Шевченко вважає явно помилковою розповідь журналіста Речинського про те, як суддя Шевченко дзвонив йому і погрожував судовим позовом «тисяч на п’ятдесят» і тим, що «почне цікавитися автором статті».

У результаті, суддя просить суд стягти з редакції і журналіста по 50 тисяч гривень «морального збитку». Перше засідання було призначено на 30 жовтня цього року. Розгляд справи перенесено на 24.11.2003 на підставі клопотання ”ВВ”.

(Моніторинг Інституту масової інформації)

 Поділитися