MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

О. Удовиченко: „Я гарантую свободу слова на Полтавщині”.

06.04.2004   

Минулої суботи у Полтавській облдержадміністрації (ОДА) відбулася прес-конференція з нагоди перших ста днів перебування на посаді її голови Олександра Удовиченка.

Зініціювала зустріч президент Полтавського обласного медіа-клубу Людмила Кучеренко, бо прес-служба ОДА „проґавила” цю подію. О. Удовиченко зголосився на пропозицію медіа-клубу, який направив офіційного листа на його ім‘я, зазначивши, що хотів, аби зустріч була корисною не лише для журналістів, котрі зможуть задати запитання, а й для губернатора, який матиме змогу почути від представників ЗМІ про ситуацію й проблеми інформаційного простору Полтавщини.

Помічник О. Удовиченка попросив Л. Кучеренко надати список журналістів державних і недержавних ЗМІ, які братимуть участь у зустрічі, що й було зроблено (понад 40 журналістів). Але про місце й дату зустрічі з губернатором її ініціатор Л.Кучеренко дізналася не від працівників ОДА, а колег з державних ЗМІ, які, виявляється, знали про це вже два дні. Однак Людмилі з ОДА ніхто не зателефонував і на третій день. Також з‘ясувалося, що адміністрація вирішила скликати на прес-конференцію близько ста журналістів.

Про ці особливості стилю управління чиновників ОДА не варто було б згадувати, якби на самій прес-конференції О. Удовиченка вони не мали б продовження.

Керівник прес-служби ОДА Андрій Логвиненко, котрий вів прес-конференцію, у першу чергу слово для запитань надавав представникам державних та комунальних ЗМІ – згідно із заздалегідь складеним списком. А також дозволяв собі нетактовні репліки на адресу журналістів, чим страшенно дисонував з губернатором за стилем і змістом спілкування з журналістами (от з колишнім губернатором Є. Томіним А. Логвиненко були б „чудовою парочкою”.)

Звісно, півтори години для такої кількості журналістів явно мало, і чимало журналістів залишилися незадоволеними тим, що не змогли задати підготовлені запитання. Щоправда, О. Удовиченко запевнив, що десь через тиждень таки зустрінеться з членами медіа-клубу.

Питання здебільшого стосувалося становища на ринку хліба в області, формування бюджету області на 2004 рік, проблем в нафтогазовидобувній галузі Полтавщини та екс-гіганті автомобілебудування – „Автокразі”, наслідків зменшення прибуткового податку з громадян з 20 до 13 відсотків, з якого переважно формуються місцеві бюджети. Цікавилися журналісти, чи може бути на Полтавщині таке, як трапилося напередодні в Донецьку. Олександр Удовиченко заявив, що влада на Полтавщині під час виборів не опуститься до аморальних методів. О. Удовиченко заявив, що він поти роздержавлення комунальних ЗМІ, в результаті чого органи державної влади залишаться без своїх друкованих рупорів.

О. Удовиченко, оцінюючи зрушення в економіці як позитивні (за 9 місяців ріст промислового виробництва в області становить 105,3%), вважає, що обласна влада недопрацьовує в інвестиційній політиці і що план доходів бюджету в Полтавській області завищений приблизно на 70 млн. грн.

Кореспондент газети „Кременчуцький телеграф” Тетяна Донченко та власний кореспондент „України молодої” Василь Неїжмак зауважили, що управління облдержадміністрації часто не надають відповідей на інформаційні запити журналістів, а також, що представників недержавних ЗМІ не запрошують на заходи облдержадміністрації. Я запитала Олександра Удовиченка, чи знає він, що Полтавська область займає ганебне 22-е місце в Україні за рівнем свободи преси, і чи гарантує він як найвища посадова особа в області дотримання такого конституційного права, як свобода слова. О.Удовиченко на хвильку задумався, а потім сказав: „Так, гарантую”.

Я подарувала Олександру Васильовичу примірник Білої книги Полтавської журналістики, яку щойно видав обласний медіа-клуб (збірник документів і публікацій про утиски свободи слова на Полтавщині) і висловила побажання, щоб цей перший випуск був і останнім, щоб для неї більше не було матеріалів.

Головний редактор „Інформаційного бюлетеня” Тамара Просяник запитала губернатора, чи нарешті перестане діяти заборона Є. Томіна на легальний друк тижневика в усіх типографіях Полтавщини. О. Удовиченко тут же дав доручення своєму заступнику з гуманітарних питань О. Нестулі знайти видавництво, що друкуватиме „Інформаційний бюлетень”. Взагалі прес-конференція Удовиченка справила позитивне враження. Здавалося, що він щирий у своєму прагненні підняти рівень довіри населення до влади, яку чиновники дискредитують своїми незаконними й аморальними вчинками. Часом здавалося, що перед нами сидить опозиціонер, настільки незвичні в устах чиновника такого рангу були міркування про те, що найбільший нематеріальний ресурс, який влада може мати, - це саме довіра людей, і що він хоче підібрати таку команду і в області, і в районах, якій не соромно буде дивитися людям в очі, яку не проклинатимуть і не плюватимуть услід.

Поживемо – побачимо (Людмила Кучеренко)

(“Полтавський обласний медіа-клуб”, №54, 12 листопада 2003 року)

 Поділитися