MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Київська незалежна медіа-профспілка (КНМП) планує створити “групу швидкого реагування”, яка буде виїжджати у регіони, збирати інформацію про напади і тиск на журналістів та “надавати її журналістській спільноті”.

06.04.2004   

Про це повідомив голова КНМП Сергій Гузь на конференції “Соціальний захист журналістів. Роль профспілок. Український та західний досвід” 14 листопада у Києві. За його словами, до групи входитимуть провідні журналісти, які спеціалізуються на журналістських дослідженнях. Медіа-профспілка, у свою чергу, буде “реагувати через Генеральну прокуратуру, МВС, міжнародні профспілки”, - зазначив С. Гузь. Він повідомив, що під час президентської виборчої кампанії медіа-профспілка буде здійснювати юридичну підтримку журналістів, проводити моніторинг ЗМІ.

Голова КМНП поінформував про нещодавні переговори з Міжнародною федерацію журналістів, де “ми домовились про вступ профспілки українських журналістів” до цієї організації. С. Гузь також зазначив, що медіа-профспілка проводить переговори про співпрацю з британською та німецькою спілками журналістів. Він також розповів про плани здійснити соціально-економічне дослідження умов праці журналістів, “щоб ми могли на рівних спілкуватися з Міністерством праці та Федерацією роботодавців”. За його словами, згідно з результатами анонімного опитування, 70% журналістів “отримують нелегальну зарплату”, а приблизно 50% не мають офіційних трудових угод.

Лідер КНМП також пропонує встановити мінімальну зарплату журналіста. Журналіст Ів-Клод ЙОРКА з агенції “Франс-Прес” зауважив, що мінімальна зарплата французького журналіста-стажера становить приблизно 1300 євро на місяць, а у Парижі – 2500 євро.

Керівник інтернет-видання “Телекритика” Наталія Лігачова у своєму виступі на конференції заявила, що журналістські профспілки “поки не стали реальною гарантією захисту їх інтересів”, в українських журналістів поки немає корпоративної солідарності. За словами Н. Лігачової, опитування та нещодавній Форум журналістів України “За вибори без цензури” продемонстрували, що “більшість журналістів… не вірять, що топ-менеджери ЗМІ та видавці зможуть домовитися про правила чесної боротьби під час президентської виборчої кампанії”.

(UNIAN, “Полтавський обласний медіа-клуб”, №55, 17 листопада 2003 року)

 Поділитися