MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Зламати ганебні традиції політичної цензури на Полтавщині вимагають журналісти незалежних ЗМІ!

06.04.2004   

Людмила Кучеренко, президент Полтавського обласного медіа-клубу:

Таким був і лейтмотив «круглого столу» «Влада і преса Полтавщини: діалог чи протистояння», зініційованого Полтавським обласним медіа-клубом. У його роботі взяли участь представники засобів масової інформації, члени Громадського комітету захисту свободи при Полтавському медіа-клубі, голова Полтавської облдержадміністрації (ОДА) Олександр Удовиченко та працівники його апарату. Необхідність такої зустрічі була продиктована тим, що О. Удовиченко обіймає посаду недавно, публічним політиком до призначення не був, тому недостатньо поінформований про мас-медійну ситуацію в області, проблеми в стосунках влади і преси, що накопичилися за його попередників, а точніше, небачену політичну цензуру, «завдяки» якій за ступенем свободи преси Полтавщина посіла третє місце знизу в Україні.

Тож розрубування «гордієвого вузла» проблем ми вирішили розпочати з інформування губернатора з перших журналістських уст, обговорення «болючих точок» і спільного пошуку шляхів їх вирішення. Адже ні для кого не секрет, що оточення О. Удовиченка (що теж дісталося йому в спадок), попри демократичну риторику, воліє, аби преса була не сторожовим псом демократії, а придворним песиком можновладців, і тому, м’яко кажучи, не надає своєму керівникові адекватної реальності інформації (це одвічна проблема управлінських структур).

Про це свідчить хоча б такий факт: 31 жовтня «Зоря Полтавщини» друкує матеріал (центральна преса про це писала-переписала ще раніше) про доцільність роздержавлення комунальних засобів масової інформації (ЗМІ) в Україні, зауважуючи, що про це говорить сам Президент Л.Кучма, адже існування державних ЗМІ суперечить самій ідеї громадянського суспільства, така преса не викликає довіри і що альтернативи роздержавленню немає. А 15 листопада у прямому ефірі по обласному радіо на явно підготовлене заздалегідь запитання про його ставлення до роздержавлення (воно чомусь педалюється і на прес-конференціях губернатора), Олександр Васильович ничтоже сумняшеся відповідає: негативно, мовляв, державними на сьогодні є лише 8-10% спектру ЗМІ, а влада, як і бізнес-структури, має право мати свої ЗМІ. Не розумію, навіщо губернатора «підставили» підлеглі, котрі готували його виступ, адже це за назвами державних ЗМІ — 8%, а за тиражами — усі 80, і якщо бізнес утримує свою пресу на власні кошти, то влада — за рахунок платників податків, а це, як кажуть в Одесі, дві великі різниці.

«Акули пера» висловили чимало нарікань, зауважень і пропозицій щодо вдосконалення роботи облдержадміністрації, зокрема, з недержавними мас-медіа (державні й комунальні претензій не мають, бо вони й так працюють у режимі найбільшого сприяння – фінансового, організаційного й морального).

До слова, такі штрихи до загальної картини, які як сонце у краплі води відображають нинішню сутність стосунків між владою «першою» і «четвертою». У репортажі про прес-конференцію з нагоди перших 100 днів губернатора газета «Полтавський вісник» написала, що О. Удовиченко відповів навіть на запитання... журналістів опозиційних ЗМІ. На моє запрошення телевізійникам з ОДТРК «Лтава» на цей «круглий стіл» за участю О. Удовиченка керівник служби новин пояснила, що знімальна група прибуде на нього тільки в тому випадку, якщо таку команду дадуть з... облдержадміністрації.

Обласне радіо, до речі, не передало жодного слова про вихід Білої книги полтавської журналістики про утиски свободи слова на Полтавщині.

Журналісти місцевих та центральних ЗМІ розповіли про чимало фактів різноманітного перешкоджання чиновниками їхній законній професійній діяльності, про які О. Удовиченко, як він зізнався, чув уперше. А багато чого й не встигли сказати через брак часу. Наприклад, про те, як керівник прес-служби ОДА Андрій Логвиненко 30 вересня (вже при Удовиченку!) не пустив на військовий аеродром, де різали останні бомбардувальники дальньої авіації, полтавських власкорів «Українських новин» та «Форуму» Н.Дружиніну та О.Вовчука, хоча вони за місяць до того отримали у Міноборони акредитацію на цей захід. Про те, що чомусь хронічно не вистачає місць у автобусах чи в залах засідань саме для журналістів недержавних ЗМІ. Парадоксально, але про заплановані заходи Полтавської ОДА журналісти дізнаються з сайту... Адміністрації Президента України, а на сайті Полтавської ОДА матеріали 1-2-річної давності.

Тому журналісти поставили губернатору чимало «запитань ребром»: коли нарешті достатньо буде пред’явити посвідчення, щоб потрапити на заходи ОДА, як це запроваджено в Рівному; з якого часу оперативно оновлюватиметься веб-сайт ОДА й на ньому будуть анонси заходів на наступний тиждень; коли нарешті недержавні ЗМІ не «футболитиме» прес-служба ОДА, ніби вони меншовартісні; хто дає команду поштаркам носити передплатникам «Полтавський вісник» замість «Полтавської думки» і замість «Сільських вістей» підсувати людям «Зорю Полтавщини»; чому депутатам місцевих рад райони відмовляють у друкові їхніх статей; допоки ген. директор ОДТРК «Лтава» М.Ляпаненко цензуруватиме виступи народних депутатів, до того ж замінюючи прямі ефіри попередніми записами; чи мають чиновники належний рівень культури й толерантності для адекватного сприяння критики з боку преси тощо. Знову йшла мова про комунальну інформаційну агенцію «Новини Полтавщини», яку «білий дім» попри неодноразово доведену непотрібність і витратність намагається зберегти для якихось своїх потреб.

На думку прес-корпусу, начальник облпресінформу Ю. Дмитренко не має морального права обіймати цю посаду.

Начальник управління внутрішньої політики ОДА Іван Улітько кинув репліку, що все, що про дискутували, — дрібниці. Проте, з таких «дрібниць», як зауважив власкор «Голосу України» Григорій Гринь, складається загалом неблагополучна картина зі станом свободи слова на Полтавщині. І поки люди з такими «тоталітарними» переконаннями творитимуть «внутрішню політику» в області, змін на краще, певно, не варто очікувати. Зрештою, опозиційні ЗМІ не очікують від влади любові. Ми вимагаємо від влади лише дотримання законності, конституційного права громадян на свободу слова та інформацію, яке віднедавна гарантував на Полтавщині голова облдержадміністрації Олександр Удовиченко.

Й досі не має легального друку опозиційна газета «Інформаційний бюлетень», хоча місяць тому О. Удовиченко давав доручення своєму заступнику з гуманітарних питань О. Нестулі знайти в області видавництво, яке б друкувало цей тижневик... Підсумком «круглого столу» стала домовленість, що вже через два дні на веб-сайті ОДА будуть виставлені анонси подій на наступний тиждень, щомісяця проходитимуть прес-конференції губернатора, а його заступників ще частіше, а незабаром будуть вирішені й інші проблеми, що стримують розвиток першооснови демократичних перетворень - вільної преси.

("Інформаційний бюлетень", №47, 11 грудня 2003 р.)

 Поділитися