MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Заява журналістів Полтавщини — учасників “круглого столу” “Етичний реалізм як принцип доброчесності демократичної преси”

06.04.2004   

Президенту України Л.Кучмі
Голові Верховної Ради України
В.Литвину
Прем’єр-міністру України
В.Януковичу
Засобам масової інформації

Ми глибоко обурені заявами новопризначеного генерального прокурора України Геннадія Васильєва на своїй першій прес-конференції, які по суті, дезавуюють результати півторарічного розслідування кримінальної справи, напрацьовані за його попередника С. Піскуна (матеріали Ігоря Гончарова, справа колишнього шефа «наружки» Пукача), та припинення пошуків замовників й убивць нашого колеги журналіста Георгія Гонгадзе до віднайдення його голови.

Це треба розуміти так, що голову не знайдуть ніколи, а відтак, убивці ніколи не будуть покарані.

Ми розцінюємо заяву генерального прокурора Г. Васильєва як спробу назавжди «поховати» справу про вбивство Г. Гонгадзе.

Вважаємо це черговим проявом цинізму нинішньої виконавчої влади і намагання залякати представників прес-корпусу, котрі чесно виконують свій професійний обов’язок: держава їх не лише не захищатиме від найстрашнішої форми політичної цензури – фізичного знищення, а й надалі потуратиме безкарності кілерів та тих, хто «замовляє» журналістів. Свідчення тому – не розкриття причин загибелі понад 30 журналістів за останні роки.

Заявляємо рішучий протест парламентській фракції Компартії України, завдяки якій Г. Васильєв був обраний керівником найвищого в Україні інституту, що здійснює нагляд за додержанням законів, хоча у пресі неодноразово оприлюднювалися факти, що давали підстави не плекати ніяких ілюзій щодо його ділових і особистісних якостей та того, які політичні завдання нинішньої влади він виконуватиме.

Вимагаємо від генерального прокурора України Г. Васильєва поновити розслідування кримінальної справи щодо вбивства журналіста Г. Гонгадзе, знайти убивць і замовників, щоб суд нарешті міг покарати їх за усією суворістю закону. Вимагаємо у найкоротші терміни завершити розслідування численних кримінальних справ щодо загибелі журналістів в Україні, оскільки переконані, що причиною їхньої передчасної смерті є професійна журналістська діяльність.

Л. Кучеренко. І. Червчатий, О. Гаврильченко, В. Ксьондз,
З. Коваленко, С. Вовкодав, Г. Антипович, Є. Мюллер,
І. Фіненко, І. Бурдим, О. Гурін, М. Сикало, О. Клочко
В. Мара, та ін. (усього 34 особи)
19 грудня 2003 року
(“Права людини”. М. Харків, №35, 16-31 грудня 2003 р.)

 Поділитися