MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Інтернет-видання в 2003 не працювали за темниками. На відміну від ТБ

06.04.2004   

Конституційна реформа удостоїлася найбільшої уваги з боку українських ЗМІ в 2003 році. Такі дані дослідження оприлюднив на прес-конференції у вівторок голова комітету "Рівність можливостей" Олександр Чекмишев.

Крім реформи, провідними темами в минаючому році стали також українські миротворці в Іраку і 13%-ий податок з прибутку фізичних осіб. Досить багато уваги приділялося також виступам опозиційних сил, угоді про Єдиний економічний простір, проблемі довкола острова Тузла, а також протистоянню блоку "Наша Україна" і СДПУ(о).

Справа екс-прем’єра Павла Лазаренка, ліквідація інституту держсекретарів, а також діяльність експертів ПАРЄ в ЗМІ висвітлювалися менш активно.

Найчастіше висвітлюваними особами 2003 року були президент України Леонід Кучма, прем’єр-міністр Віктор Янукович, лідер блоку "Наша Україна" Віктор Ющенко, голова Верховної Ради Володимир Литвин, лідер БЮТ Юлія Тимошенко, лідер СПУ Олександр Мороз, лідер КПУ Петро Симоненко, лідер партії "Трудова Україна" Сергій Тигипко і лідер СДПУ(О) Віктор Медведчук.

Разом з тим, на думку Чекмишева, в ЗМІ була відсутня об’єктивність у висвітленні діяльності політичних лідерів. Насамперед це стосується телебачення.

"Істотний висновок нашого дослідження - це те, що ті чи інші медіа висвітлювали діяльність політиків у контексті своїх симпатій", - відзначив він.

Як приклад голова комітету навів те, що в листопаді 2003 року програма "Новини" (УТ-1) і підсумкова інформаційно-аналітична програма "Вісті тижня" (УТ-1) зовсім не подавали негативної інформації про діяльність Януковича.

Телевізійні ж програми, на думку комітету "Рівність можливостей", стали безперечним лідером за рівнем застосування маніпуляційних інформаційних технологій.

За рівнем збалансованості інформації перше місце, згідно з дослідженням, зайняли інтернет-видання, на другому місці - газети, на третьому - телебачення, яке надавало найбільш незбалансовану інформацію. У той же час інтернет-видання поступилися газетам і телебаченню за достовірністю інформації. За рівнем застосування маніпуляційних інформаційних технологій безперечним лідером стали телевізійні програми (Інтерфакс-Україна)

(Полтавський обласний медіа-клуб, №65, 6 січня 2004 р.)

 Поділитися