MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Справа «9 березня», УНА-УНСО

08.04.2004   
„Справа 9 березня“ розглядатиметься Апеляційним судом. Попри надто стислі терміни подачі апеляції, які до того ж звужувалися штучним шляхом (підсудним та адвокатам вчасно не був наданий текст вироку), сторона захисту встигла вчасно підготувати апеляцію на вирок по „справі 9 березня“. Після вердикту Апеляційного суду вирок вважатиметься таким, що набув сили. Це означає можливість етапування засуджених до місць відбування покарання, але не виключає касаційного подання до вищої судової інстанції – Верховного Суду України. Саме рішення цього органу є остаточним і таким, що не підлягає оскарженню.

26 грудня 2002 року Верховна Рада вже приймала звернення до керівництва Верховного Суду, а також до Апеляційного суду Києва з проханням „уважно розглянути“ справу учасників березневої акції, але наразі про реакцію з боку цих судових структур поки що нічого не відомо. Юлія Тимошенко, як видно з її слів на прес-конференції 2 січня 2003 року, схиляється до скептичної оцінки можливого неупередженого правосуддя в нашій країні, що, однак, не заперечує необхідності активних дій і привертання громадської уваги до розгляду резонансних справ, в тому числі і „справи 9 березня“.

(„Україна молода“, №3, 9 січня 2003 р.)

***

Тим часом полку політв’язнів може прибути ще й за рахунок студента педінституту Любомира Гайсака, який під час проголошення вироку у „справі 9 березня“ кинув стілець у скупчення задоволених собою суддів. Останні не постраждали, а от студенту реально загрожує рік ув’язнення. Його справа слухатиметься вже сьогодні у Дніпровському місцевому суді Києва, про що повідомляє агентство УНІАН.

(„Україна молода“, №6, 14 січня 2003 р.)

***

Михаил Волынец, народный депутат Украины:

„... На „скорой“ меня отвезли в 17-ю травматологическую больницу, где сделали рентген. На следующий день мне отказали в обследовании в Киевском Бюро судебно-медицинских экспертиз, ссылаясь на то, что я должен был привезти им направление из Голосеевского РОВД и справку из 17-й больницы. Лишь на 10-й день по настоянию Генеральной прокуратуры меня обследовали. Сейчас мои медицинские карточки изъяла прокуратура и передала в Бюро судебно-медицинских экспертиз. Я собираюсь привлечь к уголовной ответственности 20 сотрудников милиции – лжесвидетелей, давших по моему делу показания“.

На сегодняшний день по делу о превышении сотрудниками милиции полномочий во время судебного заседания по делу Ա марта“ нет ни одного задержанного, ни одного отстраненного от выполнения служебных обязанностей.

(„Сегодня“, №6, 11 січня 2003 р.)
 Поділитися