MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Справа Леоніда Козаченка

08.04.2004   

Захисники заарештованого колишнього віце-прем’єра Леоніда Козаченка вважають пред’явлене йому обвинувачення політичним замовленням. “Це — політичне замовлення, спрямоване на дискредитацію Козаченка як політика і на те, щоб дискредитувати ринкову схему роботи в аграрному секторі”, — прокоментував подію журналістам адвокат Ігор Усенко. Відомі імена тих, хто “замовив” Козаченка, бо їхні свідчення є у матеріалах справи. “Слідство зроблено політично мудро. У справі Генпрокуратури є всі прізвища. Це діючі політики, які займають у державі високі посади. Вони будуть допитані як свідки”, — наголосив при цьому Ігор Усенко, уточнивши, що серед них є представники як Кабінету Міністрів, так і Адміністрації Президента. Проте захист так і не назвав прізвища, побоюючись розголосити матеріали слідства.

Генеральна прокуратура оголосила про кінець слідства у “справі Козаченка” і пообіцяла направити її до суду. Слідчі ГПУ звинувачують Леоніда Петровича у зловживанні владою та службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки (ст. 364 ч.2 КК України), та в отриманні хабара в особливо великому розмірі (ст. 368 ч.3 ККУ).

За словами адвокатів, справа проти Козаченка складає 40 томів, і їм із підзахисним потрібно принаймні місяць-півтора, щоб дочитати матеріали до кінця. Потім суд має поставити крапку в цій резонансній зерновій історії. На думку адвокатів, вирок буде на користь їхнього підзахисного, бо будь-який економіст-третьокурсник може довести абсурдність висновків ГП. “Генпрокуратура відмовилася від звинувачення у несплаті податків. Думаю, такою буде доля і інших звинувачень”, — повідомила “УМ” друга захисниця Козаченка Лариса Журавська. Водночас Ігор Усенко каже, що адвокати були здивовані оперативністю, з якою правоохоронці закінчили слідство. “Це тому, що на захист Козаченка стало дуже багато людей — депутатів, журналістів”, — переконаний він. Відповідаючи на запитання журналістів, чи не бояться адвокати саме з політичних мотивів програти справу, Ігор Усенко визнав: “Ми розуміємо, у якій країні живемо, але з юридичної точки зору всі ці обвинувачення безпідставні”. Зараз адвокати намагаються домогтися звільнення Леоніда Петровича на поруки. Тим часом, кілька днів тому самого Козаченка перевели з Подолу в Лук’янівське СІЗО. За нашими даними, екс-віце-прем’єр сидить у порівняно пристойній чотиримісній камері поруч зі звинуваченими у справі ЄЕСУ.

(“Україна молода”, №91, 23 травня 2003 р.)

 Поділитися