MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подія в Кіцмані (Чернівецька область)

08.04.2004   
24 травня працівники Кіцманського районного відділення внутрішніх справ жорстоко побили водія тамтешнього ВАТ «Сервісхімія» Василя Статкевича. Начебто мали намір з’ясувати його причетність до продажу з підприємства коробок передач зі списаних машин, а він буцімто вчинив опір. Принаймні, поки що так інформована прокуратура району, яка збирається порушити карну справу... проти водія! (В одного з міліціонерів нібито виявлена подряпина вуха).
Численні свідки звернулися до міністра внутрішніх справ п. Юрія Смирнова: «... Ми збіглися на крики, що лунали з квартири. Неповнолітній син просив цих людей, щоб не били його тата. Потім побачили, як вони виволокли босого, побитого, в наручниках нашого сусіда. Ми були шоковані. Усе це відбувалось на очах більше десятка людей, серед яких були малолітні діти. Якщо вони на людях таке витворяли, то що вони зроблять з нам у стінах міліції? Наше припущення підтвердилось, коли близько 23 години Статкевича привезли додому машиною, з якої він без сторонньої допомоги не міг вийти...».
Своє перебування у тих стінах В. Статкевич описав у скарзі на ім’я прокурора області О. Галкіна: «... Привезли у міліцію, завели у коридор і знову безпощадно били ті ж міліціонери. Мене змушували писати і били. Що я писав — не пам’ятаю, я непритомнів».
Мати побитого — Марія Василівна Статкевич, написала прокуророві області: «Ми вимагали у чергового районного відділу Смереки дати направлення на зняття побоїв сина і внука, але він не давав. У лікарню в Кіцмані сина під тиском міліції не поклали, йому стало погано від побоїв, я найняла машину і відвезла його у Чернівці...».
Судмедекспертиза, шлях до якої, стверджують, був не простим, зробила висновок, що у потерпілого, котрий пересувався за допомогою милиць, легкі тілесні ушкодження. Згодом комп’ютерний томограф виявив ознаки енцефалопатії. А в обласній лікарні швидкої допомоги сказали, що Статкевича виписали звідти з умовою подальшого доліковування, оскільки «наявна патологія нирки».
Родичі В. Статкевича не відступають від своїх законних вимог: кати у міліцейській формі повинні відповісти за розправу над беззахисною жертвою.

(«Сільські вісті», №76, 3 липня 2003 р.)
 Поділитися