MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Із заяв до Української секції Міжнародного товариства прав людини

08.04.2004   

До громадської приймальні Міжнародного товариства прав людини — Українська секція надійшло ряд звернень від громадян, що зазнали фізичних та моральних утисків з боку правоохоронних органів

До приймальні МТПЛ-УС звернувся громадянин України Четвериков А.В.,

1981 року народження. Останній скаржиться на неправомірні дії працівників міліції. Зі слів потерпілого, невдовзі після повернення зі Сполучених Штатів Америки, де він перебував на навчанні в університеті, виходячи зі своєї власної оселі, він зустрів двох осіб, одягнених в цивільне. Вони представились працівниками міліції, не показуючи при цьому службових посвідчень. Не пояснюючи обставин, працівники міліції почали застосовувати фізичну силу: заламували руки, били по лицю. Одягнувши наручники, потерпілого затягнули до його власної квартири. Не дивлячись, на відсутність ордеру на обшук житлового помешкання, міліціонери почали нишпорити по квартирі. Після тривалого обшуку потерпілого доставили у райвідділ, звідки невдовзі відпустили. В результаті, з квартири громадянина Четверикова було конфісковано: гітара (подарунок від американських друзів), $100, 150 грн., документи на квартиру. Згодом, все було повернуто окрім $100 і 150 грн.

До приймальні МТПЛ-УС надійшла скарга від матері потерпілого, громадянки Побижецької Р.І. (м. Вінниця). Заявниця скаржиться на неправомірні та брутальні дії працівників міліції по відношенню до її сина Побижецького Олександра Петровича. Вона розповідає, що в оселю, де проживав її син з родиною, увірвались озброєні люди з автоматами та в бронежилетах. Нічого не пояснюючи і не пред’явивши посвідчень, вони кинули Олександра на підлогу і на очах його маленького синочка почали жорстоко бити ногами, кийками та прикладом автомата. Коли дитина почала сильно ридати та кричати, один з озброєних чоловіків приставив до неї пістолет і почав на неї кричати. Олександра вивели роздягненого на вулицю, а в будинку вчинили обшук. Під час проведення обшуку дружину Олександра та її сестру обзивали та принижували. Потім люди в цивільному з автоматами сказали, що забирають Олександра до райвідділу внутрішніх справ і завтра відпустять. Внаслідок цієї події маленькій дитині та дружині потерпілого було завдано моральної шкоди. Згодом Олександру було пред’явлено обвинувачення у скоєнні злочину. Дивлячись на такі методи та прийоми затримання підозрюваного, починаєш замислюватись: «Чому під час проведення оперативних заходів працівниками міліції грубо порушуються і ігноруються законні права та свободи ні в чому невинних людей»?

Надійшла скарга від колишнього громадянина України а відтепер громадянина Ізраїлю Фейгензона Валерія Самуїловича. Фейгензон В.С. у своєму листі стверджує: «В правоохоронних органах фабрикуються кримінальні справи, а задля того, щоб вибити зізнання, застосовуються тортури та побиття. Одягають на голову протигази, б’ють по голові капроновими пляшками наповненими водою, б’ють по п’ятах, ставлять на груди крісло;, а також застосовують й інші фізичні методи запозичені в гестапо і сталінських НКВД. Звісно, люди таких знущань не витримують і змушені підписувати все що завгодно».

Щоб не бути голослівним, заявник стверджує, що має переконливі докази, які свідчать про брутальні та неправомірні дії правоохоронних органів. Зокрема, на відеоплівці зафіксовано, як працівники міліції м. Кременчук Полтавської області б’ють та знущаються над ні в чому невинними людьми. Наводяться прізвища працівників відділу по боротьбі з організованою злочинністю м. Кременчук, які безпосередньо піддавали тортурам громадян задля вибиття з них зізнання у скоєнні злочину. Заявник вимагає від вищих посадових осіб України зупинити хвилю насильства з боку правоохоронних органів проти українців та євреїв зокрема. А проти конкретних працівників міліції м. Кременчук порушити кримінальні справи. В іншому випадку він передасть відеоплівки в міжнародні засоби масової інформації, і як громадянин Ізраїлю він повідомить уряд і кнесет держави Ізраїль.

(Serghiy M. Fedorynchyk ([email protected]),
Director of Zeleny Svit Informational Centre)

 Поділитися