MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Ігор Гончаров (справа «перевертнів»)

08.04.2004   

Після того, як у червні минулого року Гончаров розповів про те, яким обсягом інформації він володіє, його жорстоко побили. Наявну в нього інформацію він збирався оприлюднити в суді. В одному з листів Гончаров пише, що добре усвідомлює: це може коштувати йому життя. Неодноразово від таких «небезпечних рухів» застерігав свого підзахисного і його адвокат В’ячеслав Смородін. Затулити писок Гончарову намагалися вже за гратами, про що свідчать його звернення до громадськості та клопотання адвокатів до Генеральної прокуратури. Уже тепер відомо, що його жорстоко побили ще під час затримання. Можливість цього побиття Гончарова не виключав і заступник Генпрокурора Віктор Щокін. Заступник Генпрокурора заперечував той факт, що Гончарова били в камері. У реанімації, куди Гончарова доставили із розірваними нутрощами, йому зробили кілька порожнинних операцій. Після виписки з лікарні «екс-перевертня» мали помістити на стаціонарне лікування в СІЗО. Натомість Гончарова доставили в ізолятор тимчасового утримання. В коментарі інтернет-виданню журналіста Олега Єльцова «Україна кримінальна» лікар-анестезіолог Євген К. повідомив, що «смерть Гончарова не могла бути викликаною штучно. Просто організм був вкрай ослаблений. А першопричиною стало перше побиття, під час якого хворий отримав багато травм і розривів внутрішніх органів, і, як наслідок, — три операції, а також відсутність післяопераційного нагляду в ІТУ, як вимагали лікарі».

На похороні Гончарова його мати сказала, що всю відповідальність за смерть сина покладає «на співробітників правоохоронних органів, які розслідували справу «перевертнів»: «Якщо у слідства були докази його вини — для чого вони так настирливо вбивали його під час слідства?». Про те, що Гончарова намагаються — прямо чи опосередковано — послати на той світ, писав у листопаді минулого року й Олег Єльцов.

(«Україна молода», №145, 12 серпня 2003 р.)

 Поділитися