MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Самодурство в лампасах

08.04.2004   

Дідівщину в армії ніхто не відміняв. Більше того, якщо раніше це ганебне явище було поширене здебільшого в солдатському середовищі, то зараз уже б’ють і офіцери.

Нещодавно відзначився начальник штабу тилу — перший заступник начальника управління Південного оперативного командування генерал-майор Олексій Завірюха. Під час ротації 4-го окремого ремонтно-відновлювального батальйону у Сьера-Леоне генерал, розжарений на сонці та добряче підігрітий оковитою, за допомогою мату і кулака почав наводити порядок у підрозділі. Він кілька разів ударив у груди та по голові капітана Кравченка. Такого приниження людської гідності офіцери не витримали — написали листа міністру оборони. Нині матеріали службового розслідування передано до військової прокуратури. Що буде далі — час покаже. Принаймні генерал-майорові Завірюсі місця у Збройних Силах не буде.

У такий же дикий спосіб перекреслив свою кар’єру в Збройних Силах заступник міністра оборони України Олександр Данильчук. Він під впливом спиртного опівночі прорвався до відділення столичного військового шпиталю, де нібито лікувався його родич. Пан Данильчук ударив підполковника — чергового по шпиталю — та його помічника у плече, потім кілька разів із розмаху заїхав кулаком в обличчя. Останній був сином Олександра Кузьмука, донедавна міністра оборони. Напевне саме тому справу не спустили на гальмах. Олександра Данильчука до з’ясування причин конфлікту міністр оборони Євген Марчук відсторонив від справ. Триває слідство.

Але ж страшні по своїй суті випадки свавілля хамовитих начальників набули розголосу завдяки його величності випадку. Не витримали нерви у офіцерів, на очах яких сп’янілий генерал знущався над їхнім товаришем.

(«Без цензури», №33, 24-30 жовтня 2003 р.)

 Поділитися