MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Скоріше негативно, ніж позитивно оцiнює більшість рівненців роботу міліції

09.04.2004   

Руслан САВУЛЯК:

Опитування, яке охопило мешканців Рівного, Дубна та Сарн, мало виявити ставлення громадян до працівників міліції. Із 340 опитаних лише 11 відсотків визначили своє ставлення до міліції як позитивне. Діаметрально протилежної думки притримуються 15 відсотків респондентів. 21 відсоток оцінює роботу правоохоронців «швидше позитивно, ніж негативно». Приблизно стільки ж, 26, «швидше негативно, ніж позитивно». А двадцять сім відсотків на запитання: «Як ви ставитесь до міліції?» — відповіли «ніяк». Причому жінки і чоловіки, молодь і старші люди приблизно однаково оцінюють діяльність людей у міліцейській формі. Проте серед жінок, які висловили негативне ставлення, переважна більшість молодша двадцяти восьми років. Крім цього, більшість респондентів жіночої статі вважає негативним той факт, що міліціонери занадто багато вживають спиртного на роботі. До негативу опитані також віднесли такі факти: невиконання службових обов’язків, часте порушення прав громадян, грубість і зверхність у спілкуванні та хабарництво. Лише чотири відсотки опитаних вважає, що правоохоронці безкорисливо та добросовісно виконують покладені на них обов’язки. У тому, що вони культурно і доброзичливо спілкуються з громадянами, переконані три відсотки респондентів. На запитання, звідки вони знають про роботу міліції, майже третина відповіла, що має безпосередній досвід спілкування з правоохоронцями. Решта — від знайомих і родичів, газет і телебачення.

На думку одного з ініціаторів опитування, керівника правових програм Рівненської організації «Комітет виборців України» Олексія Горецького, неприпустимо, щоб у правовій державі, яку ми ніби будуємо, було таке погане ставлення до міліції. «Проблемою № 1 у взаємовідносинах громадян і міліції, — говорить Олексій Горецький, — є недовіра до правоохоронних органів, так вважає 262 опитаних із 340». Інспектор Центру громадських зв’язків УМВС України в Рівненській області Надія Савченко на прес-конференції, де було оприлюднено результати опитувань, висловилася наступним чином: «За минулий рік до обласного управління надійшло понад тридцять тисяч звернень від мешканців Рівненщини про допомогу. Якраз це красномовний показник довіри до правоохоронних органів області. Громадяни мало знають про роботу міліції. Своє ставлення до правоохоронців мешканці області формують на основі фільмів, які показують по телебаченню, анекдотів та розповідей знайомих, а ці джерела інформації не можна назвати об’єктивними». Проте вона не заперечила той факт, що серед правоохоронців є чимало випадкових людей. У минулому році за заявами і скаргами мешканців області проведено 278 службових розслідувань, у результаті яких 19 правоохоронців втратили свої посади. Обласна організація Комітету виборців України планує надіслати результати опитування керівникам правоохоронних органів Рівненщини та до Міністерства внутрішніх справ. Представники КВУ сподіваються, що правоохоронні органи відреагують і ситуація зміниться.

(«Україна молода», №22, 6 лютого 2004 р.)

 Поділитися