MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Мукачiвська революцiя.

09.04.2004   
Події навколо посади мера у Мукачеві

Якось дивно було спостерiгати за тим, як в есдекiвському морi вiльно плавали два мiста - Мукачево та Хуст. Свого часу влада так i не змогла перебороти волю жителiв цих закарпатських мiст i в результатi мерами стали представники демократичних сил. Було ясно, що для виправлення ситуацiї знадобляться не зовсiм правочиннi методи. Президентська канцелярiя методично розробляла сценарiй, за яким повинен був встановитися статус кво.

Реалiзацiя сценарiю припала на кiнець року. Губернатор зачитав на облсесiї Указ Президента, за яким у Мукачевi повиннi бути проведенi новi вибори, а тимчасовим мером призначається соратник губернатора есдек Опачко (що було однiєю iз стратегiчних помилок влади). Уже наступного дня мiська ратуша була захоплена загоном вишколених мiлiцiянтiв. До кабiнетiв привели нову владу.

Все було дуже чiтко органiзовано та сплановано. По-перше, Президент саме виїхав до нiмецького санаторiю (що знiмало з нього якусь вiдповiдальнiсть та контроль), а пильнiсть народу (за задумом органiзаторiв перевороту) мала б бути приспана новорiчними святами. Однак у понедiлок Мукачево вийшло до стiн ратушi. За мiлiцейськими цифрами, вiд 3 до 5 тисяч. За цифрами скинутої влади - вiд 5 до 8 тисяч.

Вiдбувся мітинг, на якому чiтко звучало - "СДПУ(о) - геть з Мукачева!", "Петьовка - вибiр мукачiвцiв!". На допомогу меру Петьовцi прибули нардепи вiд "Нашої України". Без мордобою не обiйшлося. Було дивно спостерiгати за тим, як деякi нашi мiлiцiянти били пендриками по хребту депутатiв мiськради. Дiсталося й деяким нардепам.

Тим часом есдеки шастали по будiвлi мiськради вiльно. Все це свiдчило про те, що правоохоронцi чiтко виконували виключно однобiчну команду. Депутати мiськради таки зiбралися на сесiю i проголосили, що довiряють тiльки законному меру мiста - Петьовцi, повiдомили також, що президентський указ є не що iнше як фальшивка i пообiцяли звернутися до Європи iз закликом про порушення Хартiї мiсцевого самоврядування, бо у випадку Мукачева виконавча влада грубо втрутилася не в свої справи.

Петьовка попробував подати протест до суду про незаконне захоплення мiлiцiєю примiщення мiської влади, однак пiдконтрольний Медведчуку Верховний суд швиденько витребував цю справу до себе. "Таким чином, до розбірок на рiвнi Мукачева втягнуто ще й Верховний суд України, що по-перше суперечить чинному законодавству України, по-друге чiтко видно, що замовником усунення з посади мукачiвського мiського голови Василя Петьовки є не хто iнший, як об’єднанi соцiал-демократи в особi глави президентської канцелярiї Медведчука" повiдомила прес-служба Мукачiвської мерiї.

"Нашоукраїнцi" розумiли, що не варто народ тримати в напрузi на новорiчнi свята, тому негласно було вирiшено зробити паузу до 8 сiчня. Нова влада цим блискуче скористалася. Почався штурм осель депутатiв мiськради, оскiльки саме вони можуть стати силою, яка, зрештою, надасть повноваження тому чи iншому меру. Есдекiвський ставленик Опачко оголосив, що зробить все, щоб указ Кучми був виконаний i термiново помiняв виконком на своїх людей.

Розумiли есдеки i те, що похитнути непокiрних "нашоукраїнцiв" може вiдсутнiсть потрiбного фiнансування. Тому вже 31 грудня, коли нормальнi люди турбуються про новорiчнi столи, стався налiт правоохоронцiв на структури "Барви", якими ранiше керував мер Петьовка. I це було остаточним свiдченням того, що влада вже дiє брутально i без будь-якого сорому перед можливим громадським осудом.

А осуд буде. Понедiлок довiв одну рiч: мукачiвцi найбiльш гордi i патрiотичнi. Людей на мiтинг навiть не виводили, переважна бiльшiсть мiтингуючих прийшли добровiльно. Люди вважають, що у них було вiдiбрано право обирати собi керiвникiв. Однозначно зрiс рейтiнг самого Петьовки i тепер за нього проголосувало б значно бiльше людей, бо мукачiвцi не люблять, коли їм щось або когось нав’язують.

Про Мукачево скоро заговорить вся Україна. I це при тому, що есдекiвськi телеканали не подали про мукачiвськi подiї жодного репортажу. Можна не сумнiватися, що i Президентовi Кучмi доповiдається занадто однобока iнформацiя. Мукачiвцi повстануть, бо це тi люди, якi не люблять, коли їм сiдають на голову. Владi слiд задуматися, щоб Мукачево не стало тiєю iскрою, вiд якої загориться полум’я.

Газета "РIО", 3 сiчня 2004 року, Ужгород

Коментар: Влітку я, як і чимало інших українських екологістів, брав участь у 3-й зустрічі Української річкової мережі (УРМ). Вона проходила в туристичному таборі біля села Осій Іршавського району і мала дуже насичену програму. Зустріч закінчилась в неділю 29 червня, і більшість учасників від’їжджала потягами від станції Мукачево.

Пару годин до нашого потяга я та кілька колег присвятили ознайомленню з Мукачевом - містом красивим і цікавим. Це був якраз день виборів. Викликали здивування чимала кількість міліції біля кожної виборчої дільниці, якесь тихе напруження, водночас досить бадьорий настрій багатьох городян і оптимістична переконаність явної більшості з них в перемозі Василя Петьовки.

Прочитавши потім в Інтернеті про його перемогу, я подумав - "Ну і добре, обрали мукачівці собі того мера, якого хотіли". По своїй необізнаності я і гадки не мав, що ці вибори є лише початком гострої політичної боротьби, до якої кілька разів будуть залучені суди в Мукачеві та Львові, а в кінцевому підсумку - навіть Президент України.

Боротьба за владу цікава здебільшого для її учасників, можливо - для виборців та податкоплатників міста Мукачева. Зазвичай, екологістам є чим перейматись без цього. Наталія Єгорівна Ковальчук - екологістка, щира на 100 відсотків: вона серйозний дослідник-біолог, майстер екологічної просвіти, значною мірою завдяки саме її зусиллям літня зустріч Української річкової мережі пройшла дуже результативно.

І якщо пані Ковальчук надіслала такі речі, то це означає, що політична ситуація в Закарпатті дістає уже всіх громадян. І все-таки, як би драматично не розвивались ці політичні події, з точки зору екоактивістів, зокрема моєї, дві речі є особливо обурливими:

1) протизаконне будівництво в лісовій зоні без дозволу і екоекспертизи, здійснюване одним з найвищих посадовців держави. Що вже після такого прикладу робитимуть інші начальники та начальнички!

2) спроба маніпулювання Громадською Радою при Закарпатському обласному державному управлінні охорони навколишнього середовища. Громадські Ради створювались Міністерством для діалогу з громадськістю, отже за добору виключно слухняних представників громадськості діалог буде фальшуватись.

Отже, вважаю, що громадські організації, насамперед екологічні та правозахисні, мають висловити свою думку з цих питань - як Президенту України пану Леоніду Кучмі (11, вул.Банкова, Київ, 01220; факс: 044/255-6161), так і Міністру охорони навколишнього природного середовища пану Сергію Полякову (35, вул.Урицького, Київ, 03035; факс 206-3107).

Сергій Федоринчик

 Поділитися