MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

В Одесі може остаточно зникнути незалежна преса.

09.04.2004   
Ігор Столяров

Цього разу під загрозою закриття опинилася незалежна газета "Правоє дєло", яку видає студія "Негоціант". Тиск посилився після того як редакція наважилася передрукувати в номері від 19 вересня 2003 року, з посиланням на інтернет - видання "Vlasti.net", статтю під назвою "Спецслужби, чи торговельне представництво?" У статті викладено лист анонімного працівника обласного управління Служби Безпеки України про корупційні дії, які мали місце у спецслужбі в Одеській області.

Як повідомила в ексклюзивному інтерв’ю радіостанції "Голос Америки" заступник головного редактора газети "Правоє дєло" Ірина Голобородько: "Газета не виходила за межі статті 42 Закону "Про друковані засоби масової інформації і преси". Під час передруку було зазначено посилання на інтернет - видання "Vlasti.net".

Стало відомо, що після оприлюднення статті "Спецслужби чи торговельне представництво?" відбулися кадрові зміни у керівництві обласного управління Служби Безпеки України. Журналісти розцінили це як своєрідне підтвердження правдивості оприлюдненої публікації у інтернет-виданні "Vlasti.net" і передрукованої у одеській газеті "Правоє дєло".

Однак, один з фігурантів публікації, Геннадій Труханов, подав позовну заяву до Приморського районного суду Одеси про захист честі, гідності, ділової репутації і стягнення моральної та матеріальної шкоди з редакції газети "Правоє дєло". У першій позовній заяві була зазначена сума у одну гривню, що було порушенням процесуальних норм стосовно позовної заяви, оскільки законодавство не передбачає такої суми. Вже у доповненні до заяви, на першому судовому засіданні, яке відбулося 13 січня 2004 року, представник Геннадія Труханова, Валерій Алін, навів нову інформацію, в якій вже зазначив суму у 200 тисяч гривень.

Редакція газети такий позов вважає незаконним.

"Олігархічні структури, про які йде мова у статті "Спецслужба чи торговельне представництво?", прагнуть знищити незалежне видання, порушити права громадян на правдиву, повну і об’єктивну інформацію.

Жодних спростувань інформації, оприлюдненої у статті в газеті "Правоє дєло", не надійшло" - повідомила Ірина Голобородько.

Наступне судове засідання відбудеться 4 лютого 2004 року.

На цьому тиск на незалежну пресу не обмежився.

Ввечері 19 січня додому до заступника головного редактора газети "Правоє дєло" Ірини Голобородько прийшли двоє невідомих молодих людей. Вони не назвалися, але попередили журналіста, що газета "Правоє дєло" "все одно буде знищена". Ірину Голобородько попередили, що, якщо вона і далі буде захищати інтереси газети на процесі з Геннадієм Трухановим, - її здоров’ю буде загрожувати небезпека.

Вона розцінила подібні погрози не інакше, як реальне підтвердження інформації, що поширює газета.

20 січня Ірина Голобородько передала заяви до начальника УМВС України в Одеській області, судді Приморського районного суду Одеси, в яких наголосила: "Цією заявою я попереджаю правоохоронні органи, що я не збираюся закінчувати життя самогубством, стан мого здоров’я нині є задовільним і, якщо зі мною щось трапиться, джерело інформації про це слід шукати у пана Труханова Г. чи його представників".

Конфліктом навколо газети "Правоє дєло" вже зацікавилися представники Інституту масової інформації (відділення організації "Репортери без кордонів) та Одеське обласне відділення незалежної профспілки журналістів.

Цими днями редакція газети "Правоє дєло" планує оприлюднити факти тиску на неї на спеціально організованій прес-конференції.

Протистояння посилюється.

 Поділитися