MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Харківська правозахисна група провела 7-8 лютого дводенний тренінг Практика застосування європейських стандартів захисту від катувань та право на свободу у національних юридичних процедурах .

09.04.2004   
Людмила Клочко
Тренінг був проведений для адвокатів м. Харкова в рамках проекту "Кампанія проти катувань та жорстокого поводження в Україні", що здійснюється за підтримки Європейської Комісії.

Тренінг був проведений для адвокатів м. Харкова в рамках проекту “Кампанія проти катувань та жорстокого поводження в Україні”, що здійснюється за підтримки Європейської Комісії.

Тренінг проводився у харківському “Будинку вчених”, що розташований у центрі міста біля станції метро у старовинному особняку. В роботі тренінгу взяли участь 28 осіб. Серед учасників було 20 адвокатів (17 з Харкова, 2 з Сімферополю, 1 з Києва), 4 – студенти останніх курсів Національної юридичної академії, 2 – викладачі Національного університету внутрішніх справ, 2 – представники неурядових організацій, всього – 14 чоловіків і 14 жінок. За результатом попереднього опитування всі учасники тренінгу знали про існування Європейської конвенції захисту прав людини і основних свобод, але більшість тільки теоретично. Тільки 15 учасників раніше приймали участь у семінарах і тренінгах з Європейської конвенції, 8 – використовували положення Конвенції у захисних промовах у суді та посилалися на неї у процесуальних документах, 5 – мають досвід подання скарг до Європейського суду. Студенти зазначили, що учбові плани приділяють недостатньо уваги вивченню європейського права, а майбутні юристи хотіли б дізнатися більше про можливості використання європейських стандартів на практиці. Адвокати зазначали, що використання норм Європейської конвенції дає додаткові можливості захисту прав і свобод громадян, крім того підвищує авторитет адвоката, що володіє знаннями з європейського права, як у суддів та слідчих, так і у клієнтів. Крім того, їх спонукає до використання Конвенції здоровий адвокатський азарт, тому що людина, яка обрала професію адвоката, не може бути не азартною. Для викладачів Університету внутрішніх справ було цікаво дізнатися думку саме адвокатів про неправомірні дії міліції, для якої вони намагаються готувати кадри, що не будуть викликати нарікання громадян. Для представників НУО додатковою мотивацією для участі у тренінгу була можливість ближче познайомитися з адвокатами, налагодити з ними ділові стосунки, дізнатися більше про їх роботу. Серед адвокатів, що взяли участь у тренінгу, були особи різного віку (найстаршому учаснику – 65 років, наймолодшому – 25) й адвокатського досвіду: від 37 років до декількох місяців. Організатори дуже вдячні Метру адвокатури, голові дисциплінарно-кваліфікаційної комісії Харківської обласної колегії адвокатів, адвокату з 37-річним стажем Юхиму Іллічу Голянду за активну участь у тренінгу. Організатори вдячні всім учасникам тренінгу, що витратили два повних вихідних дня на навчання. Це показує, що тема тренінгу є актуальною і викликає зацікавленість у адвокатів.

Під час тренінгу соціологи провели анкетування учасників у рамках соціологічних досліджень, що заплановані проектом “Кампанія проти катувань та жорстокого поводження в Україні”.

Всі учасники тренінгу отримали видання Харківської правозахисної групи: “Проти катувань. Огляд пові­­домлень...”, “Проти катувань. Міжнародні механізми запобігання катуванням та жорстокому поводженню”, “Проти катувань. Європейські механізми захисту...”, “Проти катувань. Стаття 5 Європейської Конвенції. Систематизований дайджест рішень Європейського Суду”, а також матеріали вже готової до видання, але ще ненадрукованої книги “Проти катувань. Дайджест рішень Європейського суду за ст. 3 Конвенції”.

Учасники отримали відомості про проект “Кампанія проти катувань і жорстокого поводження в Україні” і про Центр професійної допомоги жертвам катувань, що діє в рамках цього проекту. Прослухали лекції “Загальний огляд Європейської Конвенції та протоколів до неї. Огляд процедур розгляду справ в Європейському Суді”, “Практика Європейського Суду з прав людини за ст. 3 Конвенції. Національні засоби захисту за ст. 3 Конвенції”, “Практика Європейського Суду з прав людини за ст. 5 Конвенції. Національні засоби захисту за ст. 5 Конвенції”, обговорили критерії прийнятності справ Європейським Судом, отримали огляд справ проти України в Європейському Суді. Другий день був присвячений ролевій грі, під час якої були розглянуті дві справи. Учасники тренінгу змогли виступити як на боці аплікантів, так і на боці уряду.

Дуже цікавими, на мій погляд, були думки висловлені під час обговорень. Так, адвокат Лісовий, заслужений юрист Криму, сказав: “Наші колеги, що працюють з медіа діють узгоджено, тому часто виграють справи, захищаючи свободу преси. Так потрібно робити й тим адвокатам, які представляють жертви катування й жорстокого поводження.” Крім того, Олександр Лісовий, що має чималий досвід роботи з Європейською Конвенцією саме за ст.ст. 3, 5, поділився з колегами своїми дуже цікавими напрацюваннями по таких справах. Обмін маленькими адвокатськими хитрощами взагалі був дуже цінним.

За даними оціночних анкет, учасникам тренінгу найбільше сподобалася рольова гра, отримані матеріали, атмосфера заходу. Узагальнені оцінки за 12-бальною шкалою досить високі: загальне враження – 10.1, організація – 11.8, актуальність обраних тем – від 10.625 до 11.125 по темах доповідей та обговорень, жоден захід, що відбувався в рамках тренінгу не отримав середньої оцінки менше ніж 10, 25 балів.

У своїх відповідях на оціночну анкету учасники висловили побажання продовження тренінгів, збільшення часу (більшість вважає, що тривалість тренінгу повинна бути 3-4 дні), запропонували теми для подальших тренінгів. 6 осіб зазначили, що змінилося їх уявлення про практику Європейського Суду, 8 осіб зазначили, що змінилося ставлення до можливостей застосування Конвенції в національних юридичних процедурах, про можливості захисту від катувань та жорстокого поводження. Сім адвокатів виявили бажання приймати участь у роботі Фонду захисту жертв катувань, а пан Голянд прийняв нашу пропозицію стати Головою наглядової ради Фонду.

Тренерська група у складі А. Бущенка, Р. Тополевського і О. Лісового провела нараду, на якій обговорила результати тренінгу, всі помилки й прорахунки у своїй роботі, до яких учасники тренінгу поставилися поблажливо, а самі тренери дуже критично, й накреслила план подальшої роботи. Наступний тренінг для адвокатів планується провести у м. Севастополь у травні цього року.

 Поділитися