MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Забезпечення права на інформацію через нову редакцію Закону Про інформацію .

09.04.2004   
Володимир Яворський, Секретаріат Ради українських правозахисних організацій
Харківська правозахисна група 17 лютого провела чергову зустріч робочої групи з питань свободи вираження поглядів у формі круглого столу "Доступ до Інформації в Україні. Удосконалення законодавства і практика".

Харківська правозахисна група 17 лютого провела чергову зустріч робочої групи з питань свободи вираження поглядів у формі круглого столу “Доступ до Інформації в Україні. Удосконалення законодавства і практика”.

На зустрічі були присутні представники понад 30 громадських організацій, а також експерти міжнародної організації Артикль 19.

Під час зустрічі була представлена та обговорена вже п’ята редакція проекту нової редакції закону “Про інформацію”, що була розроблена експертами Харківської правозахисної групи за участю експертів у галузі медіа.

Було висловлено та обговорено низку зауважень до законопроекту. Зокрема, питання щодо поширення норм цього закону на суди, щодо спеціального статусу Верховної ради України, на інформаційні запити якої не можна відмовляти, щодо доступу до інформації, пов’язаної з процесом вироблення рішень, а також низки процедурних питань.

Експерти Артиклю 19 представили свої зауваження до законопроекту, частини з яких були враховані вже в цій редакції законопроекту. Також учасники обговорили іноземний досвід регулювання доступу до інформації.

Загалом всі учасники дуже високо оцінили проведену роботу та якість самого законопроекту. Пропонується узагальнити дані рекомендації на цій зустрічі, підготувати наступну версію законопроекту та обговорити його із законодавчим корпусом та державними органами.

Також на зустрічі відбулася презентація результатів спільного проекту Артиклю 19, Інституту масової інформації та Харківської правозахисної групи, а також презентовано дослідження Харківської правозахисної групи щодо практики доступу до інформації, яка знаходиться у розпорядженні апеляційних судів, обласних управлінь МВС, прокуратури та інших правоохоронних органів.

Проект закону, коментарі до нього міжнародних експертів, а також пояснення експертів Харківської правозахисної групи можна отримати надіславши запит на адресу секретаріату РУПОРу: [email protected]

 Поділитися