MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

"Читай молитву. Ти помреш, твій син помре, твоя дружина помре..."

09.04.2004   
Ігор Столяров
Чим ближче вибори - тим частіше з Одеси надходить інформація про вельми неприємні події з журналістами різних незалежних і опозиційних видань.

Таке дивне попередження почув в ніч з 18 на 19 лютого головний редактор незалежної газети “Правоє дєло” в Одесі Леонід Штекель, від незнайомої жінки, яка намагалася вдертися до його квартири. На думку редакційного колективу газети, цю подію можна було б вважати випадковістю, якби не події, пов’язані із заступником головного редактора Іриною Голобородько, яка так само нещодавно стала жертвою погроз з боку дотепер невідомих злочинців.

Чим ближче вибори – тим частіше з Одеси надходить інформація про вельми неприємні події з журналістами різних незалежних і опозиційних видань.

19 лютого головний редактор Одеської незалежної газети “Правоє дєло” Леонід Штекель передав заяви до прокуратури та міського відділення міліції. У заяві він повідомив, що близько четвертої години ранку до його квартири намагалася вдертися жінка. Леонід Штекель не знає – була жінка одна чи з нею ще хтось був, але її поведінка викликала занепокоєння.

Спроба вибити двері до приватної квартири головного редактора припинилася лише після того як Леонід Штекель зателефонував до Приморського райвідділу міліції Одеси. До речі, всі відомі йому телефони районного відділу МВС були зайняті і подання заяви про незвичайну подію довелося відкласти до обіду 19 лютого.

Як сказав Леонід Штекель: “мені складно дати конкретну оцінку події, бо вона є досить дивною, але згадуючи події навколо нашої газети, можу сказати, що є відчуття дивного збігу обставин. Це дуже дивно. Такого ніколи не було... А це наводить на роздуми і запитання...”

Нині газета “Правоє дєло” є відповідачем у суді за передрук з інтернет-видання “vlasti.net” відкритого листа анонімного працівника обласного управління Служби безпеки України про “корупцію у вищезгаданому відомстві та її зв’язки з відомими в Одесі лідерами кримінальних угруповань”. Один з фігурантів статті – Президент Української національної федерації тай-боксу Геннадій Труханов подав позов про захист “честі і гідності” і вимагає стягнути з редакції газети 200 тисяч гривен. На одному з останніх засідань суду було наче домовлено про мирне розв’язання конфлікту, але в останній момент сторона позивача відмовилася від цих намірів.

До квартири заступника головного редактора газети “Правоє дєло” захисника видання у суді Ірини Голобородько так само нещодавно приходив невідомий. Він порадив пані Голобородько відмовитися від захисту газети, додавши ще кілька погроз на її адресу. Нині цю справу розслідують одеські правоохоронці, але, як вважає Ірина Голобородько, активності у пошуках злочинця міліція не виявляє.

Тим часом Леонід Штекель звернувся до правоохоронних органів з проханням захистити його особисто та його родину від можливих загроз.

Газета “Правоє дєло” є в Одесі однією з небагатьох, де друкують критичні статті про діяльність мерії міста, правоохоронних органів та спецслужб. На її сторінках мають можливість висловитися і опозиційні політики. У кількох з останніх номерів була оприлюднена добірка статей про незаконні забудови маєтками чиновників різного рівня приморської зони Одеси.

 Поділитися