MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Читаючи Закон України Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування

09.04.2004   
Марія Недайвода
Якою логікою керувались законодавці, коли середня заробітна плата за 1991 рік - 495 радянських карбованців - зараховується в 2002 році, як 306,45 гривень? Як зрозуміти, що людина, яка заробляла в 2002 році 306,45, має за цей рік коефіцієнт зарплати, менший 1, бо насправді середня заробітна плата у 2002 році - 376 гривень? Яку голову треба мати, щоб витримати таку логіку законодавця!..

Закон України від 09.07.2003 № 1058-IV "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" був прийнятий, як то кажуть, для широкого загалу.

За ним мають йти на пенсію більшість громадян України з 2004 року. Тим, хто до 1 січня 2004 року вже був пенсіонером, мали перерахувати раніш призначені пенсії за нормами цього закону. Люди чекали Нового року, бо обіцяно було в середньому підвищення пенсій на 25%.

Тут потрібно зробити першу зупинку перед стрибком у щасливе пенсійне майбутнє та згадати, що до одного "загального" Закону, дія якого фінансово мала підтримуватися внесками до Пенсійного Фонду України всіх працюючих громадян та роботодавців, додається щонайменше півтора десятка так званих "спеціальних" пенсійних законів.

Інакше кажучи, у "всеукраїнський пенсійний казан" збирають гроші, виходячи з нарахованих зарплат, а потім розподіляють, виходячи з того, до якої "касти" відноситься майбутній пенсіонер. І при такому розподілі "можуть бути варіанти".

Щоб не дражнити гусей, при затвердженні Державного бюджету на 2004 рік малось на увазі, що частку пенсійних виплат, яка склалася від внесків у Пенсійний Фонд на загальних для всіх умовах, будуть сплачувати коштом Пенсійного Фонду. Різниця ж між, умовно кажучи, "елітною" пенсією та "загальноукраїнською" повинна була компенсуватись за рахунок бюджету.

Але вже наприкінці минулого року керманичі відповідних держустанов почали розказувати в ЗМІ, що бюджетні кошти на компенсацію спеціальних пенсій до Пенсійного Фонду не надходять. Остання цифра дефіциту, спричиненого такою ситуацією, яку я чула - близько 2-х мільярдів гривень.

Газета "Зеркало недели" 29 листопада 2003 року писала:

"… Минфин не додал, как нам сообщили в Минтруда и соцполитики, около полутора миллиардов гривень на разграничение в 2004 году полномочий по финансированию выплат между Пенсионным фондом и госбюджетом. Видимо, когда в Пенсионном фонде намекнули, что если необходимых сумм из казны не будет, то и выплаты надбавок всяческим льготникам не будет, - ко второму чтению бюджета появилась ст.84-1: "Установить, что в случае недостаточности выделенных из Государственного бюджета средств по бюджетным программам, связанным с разграничением источников выплаты пенсий между Государственным бюджетом Украины и Пенсионным фондом Украины, пенсии, определенные законодательством для соответствующих категорий граждан, выплачиваются в полном объеме за счет средств Пенсионного фонда…

И министр труда Михаил Папиев, и председатель Пенсионного фонда Борис Зайчук убеждали, что в окончательной редакции бюджета такой статьи уже не будет - дескать, ее откорректировали. Но в проголосованном депутатами постановлении о принятии бюджета во втором чтении так и не оказалось ни откорректированного текста, ни упоминаний о том, что статья изъята…"

Закон України "Про Державний бюджет України на 2004 рік", чинна редакцiя вiд 27.11.2003:

Стаття 90. Установити, що в разі недостатності виділених з Державного бюджету України коштів по бюджетних програмах, пов’язаних з розмежуванням джерел виплати пенсій між Державним бюджетом України та Пенсійним фондом України, пенсії, визначені законодавством для відповідних категорій громадян, виплачуються у повному обсязі за рахунок коштів Пенсійного фонду України.

Кабінет Міністрів України, якому давно до вподоби так зване "ручне керування" економічними процесами, миттєво зорієнтувався в ситуації і видав Постанову від 20.11.2003 № 1783 "Про заходи щодо поліпшення пенсійного забезпечення громадян"

Оскільки вказана Постанова мала на меті зовсім інші речі, ніж "поліпшення пенсійного забезпечення громадян", то вищому органу виконавчої влади в країні прийшлось вдатися, по-перше, до фальсифікації статистичних даних щодо середньої зарплати працівників у 1958-1991 роках, збільшивши їх від 5 до 20 гривень на рік, а, по-друге, "в ручному режимі" змінити "середню заробітну плату" за 2002 рік, про яку йдеться в ст. 43 Закону №1058 на "показник середньої зарплати", вигаданий Постановою №1783 від 20 листопада 2003 року.

За статистикою Держкомстату України, середня заробітна плата 2002 року складала 376 гривень. За Постановою Кабміну - "показник" зменшився до 306,45 гривень (тобто, на 20%).

Всі пенсійні розрахунки "до Януковича" проводились, виходячи з неоподаткованих сум нарахованих виплат зарплати.

Саме такий підхід покладений в основу Конвенції №102 Міжнародної організації праці, яку наші керманичі теж намагаються трактувати "за Януковичем".

Вже перераховують раніше призначені пенсії, вже плачуть обдурені пенсіонери, вже вишикувались черги у районних відділах Пенсійного Фонду, а в деяких "продвинутых" відділеннях поруч з кімнатами інспекторів чергує лікар…

До Постанови №1783 додається Наказ Держкомстату України від 13.01.2004 № 5 "Про затвердження Інструкції зі статистики заробітної плати" та Наказ Держкомстату України, Мінпраці та соцполітики, Мінекономіки, євроінтеграції від 31.12.2003 № 472/352/398 і Постанова Пенсійного фонду від 31.12.2003 № 22-1 "Про затвердження Тимчасової методики визначення показників середньої заробітної плати працівників, зайнятих у галузях національної економіки, для призначення пенсій відповідно до Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування"

Все, як завжди, все в "ручному режимі", а до черги "старих" пенсіонерів підтягуються "молоді"…

Що робити, які заказувати довідки? Люди не знають, інспектори не знають, де межа підзаконної фантазії виконавчих структур. Вже в деяких районних відділеннях вимагають від тих, хто на момент призначення (перерахунку) пенсії не працював, довідку, що шукач пенсії не є підприємцем. Люди добрі! Чи ж підприємці не можуть мати основного місця роботи хоч би й у Верховній Раді, жити у Жмерінці (за місцем реєстрації), мати приватне підприємство "для душі" та морального, а то й матеріального задоволення там, де є "криша", у Дзержинському районі Харкова, приміром.

Я вже не кажу про сам Закон №1058.

Якою логікою керувались законодавці, коли середня заробітна плата за 1991 рік - 495 радянських карбованців - зараховується в 2002 році, як 306,45 гривень? Як зрозуміти, що людина, яка заробляла в 2002 році 306,45, (тобто, "за Януковичем", середню зарплату), має за цей рік коефіцієнт зарплати, менший 1, бо насправді середня заробітна плата у 2002 році - 376 гривень? При цьому людина із зарплатою 376 гривень у 2002 році вважається такою, що отримує 306,45, а зарплата 462 гривні у 2003 році теж обертається у 306,45 при перерахунку згідно ст.43. При цьому внески до Пенсійного Фонду були сплачені відповідно з сум у 376 та 462 гривні. Можна зрозуміти, коли радянські зарплати "осучаснюють" до рівня 2002 або 2003 років, пояснюючи це інфляцією. Але яку голову треба мати, щоб витримати таку логіку законодавця!

І все це при тому, що навіть у липні 2003 року, коли пан Янукович був, здається, не такий "продвинутий", Кабінет Міністрів України видав Постанову від 24 липня 2003 р. № 1151 "Про порядок визначення заробітку для обчислення пенсії та нарахування надбавки до пенсії", згідно з яким "… У разі, коли заробіток (дохід) для обчислення пенсії визначається відповідно до частини третьої статті 65, статті 69 Закону України "Про пенсійне забезпечення" та пункту 2 Прикінцевих положень Закону України від 22 травня 2003 р. № 854-IV "Про внесення змін до Закону України "Про пенсійне забезпечення", середньомісячна заробітна плата (дохід) визначається шляхом ділення загальної суми заробітку (доходу) за ці місяці на кількість календарних місяців, які враховані у заробітку (доході)…". Мається на увазі ситуація, коли довідка про зарплату подається за останні два роки, що визначалось нормами зміненого 22 травня 2003 року Закону "Про пенсійне забезпечення".

А тепер виникла ситуація, коли, з одного боку, листом Пенсійного Фонду від 3 грудня 2003 року з №03/9645 пенсіонерам для перерахунку пенсій згідно нового Закону продовжено право подати довідку про роботу за два роки після призначення пенсії, а з іншого - замість логічного середньоарифметичного обчислення людина губить чималі суми зарплати, бо таке прийнято "осучаснення". Для прикладу: пенсіонер після призначення пенсії пропрацював 2002 і 2003 роки з подвійною відносно середньої зарплатою, тобто отримував 750 та 920 гривень відповідно. Обрахування пенсії буде проведено на основі 306,45 гривень. Тобто, "за Януковичем", людина два роки одержувала 612 гривень, а 750 та 920 їй просто примарилися.

Таке ж диво буде продовжуватись і для тих, хто вперше звернеться за призначенням пенсії у 2004 році.

Одночасно діє Постанова Пенсійного фонду від 31.12.2003 № 22-1 "Про затвердження Тимчасової методики визначення показників середньої заробітної плати працівників, зайнятих у галузях національної економіки, для призначення пенсій відповідно до Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування". За цією Постановою статистичні дані про заробітну плату повинні враховувати лише ті суми, з яких сплачувались внески до Пенсійного Фонду. Балачки про те, що треба враховувати і прибуткові податки - безпідставні і незаконні, і навіть керівник ПФ Борис Зайчук вже про це не згадує.

Коли приймали Постанову №1783, нам пояснювали:

"… Раньше в качестве средней зарплаты за 2002 год фигурировала иная сумма - 376 гривень 38 копеек. Однако правительство (учитывая то, что пенсия является своего рода компенсацией заработка) сочло необходимым принимать во внимание не начисленную среднюю зарплату, а ту, которую люди реально получают на руки. Не секрет, что из наших заработков удерживают налоги и сборы. Так, из зарплаты в 376 гривень 38 копеек отчисляется подоходный налог (60 гривень 83 копейки), а также сборы в Пенсионный фонд, в фонд занятости населения и в фонд социального страхования по временной потере трудоспособности. После вычета всех этих отчислений и получилась "чистая" средняя зарплата - 306 гривень 45 копеек"

("Факты и комментарии",4 декабря 2003 г.)

Ще одна родзинка Постанови КМ від 20 листопада 2003 року:

"… Збільшити на 4,2 відсотка розмір трудових пенсій (з урахуванням цільової грошової допомоги), призначених відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення" (крім пенсій по інвалідності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання та пенсій у зв’язку з втратою годувальника з цих же причин), особам, які не одержали право на підвищення розміру пенсій після їх перерахунку відповідно до статті 43 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування".

Особам, які одержали право на підвищення розміру пенсій після їх перерахунку відповідно до статті 43 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування", зазначене підвищення здійснюється не менш як на 4,2 відсотка…"

Як виявилось, цей пункт Постанови у відділеннях Пенсійного Фонду розуміють таким чином, що особа, яка менше працювала та менше заробляла, але по раніше діючому законодавству якимось чином "вписалась" в 150 гривень пенсії, вийшовши після перерахунку десь на рівень 100-110 гривень, не тільки зберегла свої 150 гривень, але милістю Кабміну була "премійована" знаменитими 6 грн.30 коп.

Особа ж, яка, скажімо, одержала підвищення (167 гривень - в мене є такий приклад), маючи відносно пристойні коефіцієнти стажу та зарплати, (бо за середньої - 306,45 це вже досягнення) не отримала навіть такої прибавки, хоча "особам, які одержали право на підвищення розміру пенсій після їх перерахунку відповідно до статті 43 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування", зазначене підвищення здійснюється не менш як на 4,2 відсотка…".

Оце така арифметика…

За Постановою Пенсійного фонду від 31.12.2003 № 22-1 "Про затвердження Тимчасової методики визначення показників середньої заробітної плати…" повинні "очистити" і зарплати по місяцях відповідних років. Не ясно тільки, які роки будуть обраховуватись з такою очисткою - 2002, 2003 і далі, бо вони є базовими для нарахувань (перерахунків), чи всі роки незалежності, чи, починаючи з 2000 року, тобто з початку так званої "персоніфікації".

А час іде, черги не скорочуються, нормативної бази як не було, крім сумнозвісної Постанови від 20 листопада 2003 року, так і немає…

 Поділитися