MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Кого люблять телеканали?

15.04.2004    джерело: ("Кримська Свiтлиця", №5, 30.01.2004) Див. також — "Без цензури», №3, 22 січня 2004 р.
Петро Симоненко та Віктор Янукович найчастіше згадуються в позитивному контексті українськими загальнонаціональними телеканалами - такі дані дослідження Асоціації "Спільний простір" та Комітету "Рівність можливостей", проведеного протягом грудня 2003 року.
Експерти досліджували наступні телепрограми: на телеканалі "1+1" - програми "ТСН", "Епіцентр"; на телеканалі "Інтер" - програми "Подробиці", "Подробиці тижня"; на телеканалі УТ-1 - програми "Вісті УТ-1", "Вісті тижня - УТ-1", на телеканалі "ICTV" - програму "Факти".
Як свідчать результати дослідження, найбільше негативної інформації у цих програмах було отримано Віктором Ющенком.
Цей політик найбільшу частку негативної інформації отримав у програмах "Епіцентр" ("1+1"), "Подробиці" "Інтер", "Подробиці тижня" "Інтер", "Вісті" "УТ-1", "Вісті тижня" (УТ-1), де кількість згадок у негативній тональності про нього наближалася або й значно перевищувала кількість нейтральних згадок (у "Вістях" телеканалу УТ-1 - майже в сім разів).
Крім того, значну частку негативної інформації отримали в повідомленнях програм моніторингу Юлія Тимошенко і Олександр Мороз.
Найбільший дисбаланс між нейтральними й негативними згадками про Тимошенко спостерігався у програмах "Подробиці" ("Інтер") та "Вісті" (УТ-1). Кількість негативних згадок про Мороза була найбільшою в програмі "Факти" (ICTV). Натомість у лідера КПУ Петра Симоненка було найбільше позитивних та нейтральних згадок з числа політиків, що не представляють владу.
Найбільше позитивних або нейтральних згадок про Симоненка було зафіксовано в програмах ТСН ("1+1"), "Подробиці" (Інтер), "Подробиці тижня" ("Інтер"), "Вісті" (УТ-1). Про Симоненка майже не було або взагалі не було негативних згадок в телепрограмах, що брали участь у моніторингу.
Експерти припускають, що ймовірно, велика кількість позитивної інформації про Петра Симоненка і мінімізація негативної на українських телеканалах зумовлена участю Симоненка в підготовці й просуванні проекту конституційної реформи, так званого проекту Медведчука - Симоненка.
Загалом найбільше позитивних і нейтральних згадок, при майже цілковитій відсутності негативних згадок, отримали з перелічених політиків Віктор Янукович, Петро Симоненко й Віктор Медведчук.
Віктор Янукович є лідером за кількістю позитивних і нейтральних згадок у всіх програмах моніторингу, крім програм "Подробиці тижня" ("Інтер") і "Факти" (ICTV), де лідирує Петро Симоненко. Найчастіше позитивно згадували Медведчука "Вісті" УТ-1.
Цей аналіз дав підстави експертам моніторингу стверджувати, що "у всіх телепрограмах, які досліджувалися, не було збалансованого висвітлення діяльності політиків, оскільки в інформаційних та інформаційно-аналітичних програмах усіх цих телеканалів надавалася перевага одним політикам і критикувалися інші".
 Поділитися