MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

ООН: за три місяці росіяни стратили 32 українських військовополонених‘Я сказав росіянам на блокпосту, що їду на Азовсталь’ Жодної толерантності до путінського режиму! Звернення вчених світу‘Один брат погиб, второго едва спасли’, — история жительницы Загальцев Омбудсмани Турецької Республіки зустрілися з рідними бранців РФНацгвардійця РФ судитимуть за сексуальне насильство щодо викраденого чоловіка Похований курган: росіяни знищують унікальну пам’ятку в Маріуполі‘Один брат загинув, другого ледве врятували’, — історія мешканки Загальців‘Россияне убивали со звериной жестокостью’Війна з темрявою. Підсумки тижня‘Росіяни вбивали зі звірячою жорстокістю’ ‘Росія воює проти звичайного життя людей’, — Президент України‘Суди’ над полоненими: у ‘ДНР’ до тривалого ув’язнення засудили десятьох ‘азовців’Права осіб, що повернулися з російського полонуЗруйновані села Дібрівне та Курулька з повітряВже отримали дані щодо 170 постраждалих від воєнних злочинів Мілітариzовані: Росія посилює діяльність ‘Юнармії’ у КримуВідновлення і реабілітація після полону — Уряд ухвалив постановуЗвільнення від відбування покарання за станом здоров’яНе визнавати ‘фарс Кремля’

Микола ТОМЕНКО, голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації. Відкритий лист головним редакторам газет Факты , Столичка , Бульвар та інших

15.04.2004    джерело: ("Голос України", №0302, 2004.02.03)
Шановні колеги!

Проблема суспільної моралі на сучасному етапі розвитку українського суспільства є чи не найголовнішою з-поміж інших. Загальновідомо, що духовна криза є одним з основних чинників негараздів у нашій державі. В Україні, фактично, відсутнє етичне виховання дітей та молоді. Суспільству загалом за короткий проміжок часу стали чужими моральні принципи, а в інформаційній сфері нашої держави домінують публікації, фільми, передачі тощо, які містять елементи насилля, жорстокості, порнографії. До Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації щодня надходять численні звернення громадян стосовно виправлення цієї ситуації.

Як ви розумієте, і я як голова профільного Комітету Верховної Ради України, і парламент у цілому повинні докладати всіх зусиль задля забезпечення дотримання інтересів суспільства та неухильного виконання норм чинного законодавства.

20 листопада 2003 року Верховною Радою України було прийнято Закон України "Про захист суспільної моралі". Для інформації, за цей законодавчий акт віддали свої голоси 278 народних депутатів України. Крім того, за нього, практично, одностайно голосували представники фракцій парламентської більшості: "ППУ та "Трудова Україна" (які, за оцінками експертів, мають безпосередній вплив на діяльність газети "Факты"); СДПУ(о) (члени якої входять до редакційної колегії та активно підтримують газету "Бульвар") та інші. Я, до речі, концептуально не підтримуючи норми Закону "Про захист суспільної моралі" щодо створення нового державного органу – Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі, утримався від голосування за цей законодавчий акт.

Але Закон України "Про захист суспільної моралі" після ухвалення Верховною Радою України був підписаний і Президентом України. Нині він вже набрав чинності, а отже, всі його положення мають чітко виконуватися суб’єктами інформаційної сфери.

Відповідно до статті 11 згаданого закону забороняється демонстрація друкованої продукції засобів масової інформації еротичного чи сексуального характеру у вікнах, вітринах та інших місцях загального огляду. Крім того відповідно до статті 6 цього ж закону заборонено розміщення оголошень про інтимні зустрічі за винагороду не в спеціалізованих еротичних засобах масової інформації, що присутнє, наприклад, на перших і останніх сторінках газети "Столичка" та в інших друкованих виданнях. Закон також каже про те, що друкована продукція еротичного характеру може розповсюджуватися лише за умови недоступності її неповнолітнім і ненав’язування споживачам. Слід зазначити також, що таку продукцію заборонено для продажу неповнолітнім.

Саме тому, Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації на своєму засіданні 14 січня 2004 року прийняв рішення звернутися до Державного комітету телебачення і радіомовлення України з вимогою попередити друковані ЗМІ про необхідність дотримання норм цього закону, а також посилити контроль за їх виконанням. Це зовсім не означає, що відтепер в Україні заборонено друкувати будь-які еротичні зображення. Але ваші видання зареєстровані не як еротичні засоби масової інформації, а здебільшого як суспільно-політичні та інформаційні. А отже, якщо ви надалі плануєте на перших і останніх сторінках своїх видань розміщувати еротичні фотографії, то, безсумнівно, видання потрібно перереєструвати на спеціалізовані еротичні засоби масової інформації, оскільки сьогодні навіть передрук зображень моделей журналу "Playboy" є порушенням законодавства України. До речі, журнал "Рlayboy" є саме спеціалізованим еротичним засобом масової інформації. Але навіть він не дозволяє собі друкувати на перших і останніх сторінках відверті еротичні зображення. До речі, на сьогодні в Україні зареєстровано понад 50 спеціалізованих еротичних видань.

Зважаючи на все це, позиція комітету чітка - всі суб’єкти інформаційного ринку в Україні повинні діяти суворо в межах правового поля.

 Поділитися