MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Влад РЯШИН: «Національний інтерес на ТБ — це достатня кількість якісного вітчизняного продукту»

15.04.2004    джерело: (“День”, №44, 12.03.2004 р.)

Розмовляли Олег ІВАНЦОВ, Ганна ШЕРЕМЕТ, Михайло МАЗУРІН, Володимир ДЕНИСЕНКО, «День», Юлія КАЦУН. Передвиборний асортимент:

— Якщо ви вже заговорили про «Азартні ігри у владу», то принагідно хотілося б запитати — які проекти заплановані у вас на час президентської передвиборної кампанії? Що ви хочете використати з попереднього досвіду, від чого відмовитися (і в зв’язку з чим)? І взагалі — як ви маєте намір пережити цей хвилюючий для медіа час?

— Природно, ми на каналі обговорювали це питання, і найближчим часом, напевно, прийматимемо остаточне рішення стосовно передвиборних проектів. Одним із них, очевидно, стане проект «Дійові особи» — зі збереженою назвою, проте — з абсолютно зміненим і розширеним форматом. Із двома ведучими: одним із них буде Олександр Колодій, з другим ведучим ми поки що не визначилися. Нині тривають роботи над «пілотами» цієї програми. Передбачається, що в нових «Дійових особах» кожна програма буде присвячена не конкретному герою, як зараз, а певній темі, визначеній проблемі. А оскільки навколо кожної проблеми існують деякі люди, які, власне, і є дійовими особами стосовно неї, буде широке коло запрошених. Це буде ток-шоу в студії: аудиторія плюс експерти. Я ще раз наголошую: ми поки що не ухвалили остаточного рішення про постановку в ефір цього формату, але цілком імовірно, що у разі успішного завершення підготовчого періоду цей проект може з’явитися в ефірі вже наприкінці весни.

Крім того, у зв’язку зі збільшенням політичної активності ми, можливо, збільшимо кількість випусків новин, їхній хронометраж.

Традиційно в нас щодня виходить «Народна платформа». І зараз ми думаємо про її нові форми — сучасніші та цікавіші. Отже, «Новини» плюс суспільно-політичний формат («Дійові особи») й аналітична програма (якою, власне, і є «Подробиці тижня», що традиційно отримують найвищі рейтинги в своєму жанрі). Й, крім того, такий собі зріз громадської думки у вигляді «Народної платформи». Це і є можливий асортимент нашого програмного продукту напередодні тієї політичної активності, яка намічається найближчим часом.

— А якщо говорити про таку форму як теледебати?..

— Видозмінені «Дійові особи» якраз і передбачають можливість організації дебатів безпосередньо у рамках цього формату. Питання про доцільність їхнього проведення ми вирішуватимемо залежно від того, наскільки дебати будуть запитані суспільством. Саме суспільство диктує частоту виходу того або іншого продукту.

— Ще одне запитання, що стосується медіа та майбутніх виборів. Тему свободи слова, без сумніву, активно використовуватимуть у політичній боротьбі, в тому числі як інструмент впливу на ЗМІ. Як ви на це реагуватимете?

— Я скажу так: це не перші вибори в історії телеканала «Інтер» і, дасть Бог, не останні. Реакція завжди одна і та сама, єдино можлива в цій ситуації: необхідно професіонально виконувати свою роботу.

— Не є таємницею, що під час будь-яких передвиборних кампаній політичні сили намагаються чинити тиск на ЗМІ та шукають для цього найрізноманітніші шляхи та засоби. Як канал може реально встояти в цій ситуації?

— Тиск, про який ви говорите, не вчора почався і не завтра закінчиться. Він не слабшав, по суті, всі попередні роки, і тому на українському телевізійному просторі став, напевно, вже звичкою. Тобто нічого особливого нібито і не відбувається. Тим більше, що захоплення а-ля захоплення студії на Мельникова, яке ми пам’ятаємо, в нашій ситуації навряд чи можливі — передбачений певний захист. Оскільки телебачення — це завод. Як і на будь-який інший завод (на якому, скажімо, виробляють літаки Ан-70), на телеканал не можна прийти, зупинити конвеєр і займатися демагогією. З цього погляду технологічні заходи захисту в нас чітко прописані. А що стосується якихось інших нюансів, то ситуація, в якій ми перебуваємо сьогодні, на мій погляд, нічим не відрізняється від тієї, яка була під час попередніх виборів. Тиск був, є і в найближчому майбутньому, очевидно, поки що буде…

 Поділитися