MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

«Позбавивши людей права на альтернативну інформацію, влада краще собі не зробила». Думки журналістів з приводу позбавлення ефіру телеканалу «М-студіо»

15.04.2004    джерело: (“Старий замок”, м. Мукачево № 21-22, 25-31 березня 2004 р.)

Як ви вважаєте, вимкнення “М-студіо” з ефіру – політичне замовлення СДПУ(о), чи суто господарський конфлікт?

Наталія Балюк, перший заступник головного редактора “Високого Замку”:

На жаль, я не знаю усіх перипетій, пов’язаних із закриттям телеканалу “М-студіо”, і не можу робити висновки лише користуючись інформацією ЗМІ. Та виходячи з цієї інформації напрошується висновок, що у цієї справи є політичний підтекст. Мені здається, що закриття телеканалу “М-студіо”, радіо “Свобода”, радіо “Континент” – події однієї ланки. Це серйозний наступ на свободу слова і дуже тривожний сигнал для інших ЗМІ, які влада ще не встигла прибрати до рук. Я думаю, що колеги-журналісти повинні стати на захист “М-студіо”.

Петро Гойс, редактор газети “РІО”:

Припинення трансляції “М-студіо” виключно політичне рішення, реалізоване господарськими мотивами. Позбавивши людей права на альтернативну інформацію, влада краще собі не зробила. І справа тут не тільки в нечесній конкуренції. Люди зрештою зрозуміють, що тиск на опонентів з боку влади свідчить про слабкість тієї ж влади і нещирість її декларацій. І ще один момент: така вже ментальність нашого народу – шкодувати тих, хто несправедливо ображений. Саме тому “закриття “М-студіо” обернеться ударом по самій владі.

Віталій Жугай, журналіст:

Якби в Україні не було справ Ґонгадзе, Дерев’янка, Александрова, судового рішення про закриття “Сільських вістей”, припинення мовлення радіо “Свобода ” та “Континент”, то я б повірив, що йдеться лише про господарське непорозуміння.

Втім, якщо діалог керівництва “М-студіо” з владою призведе до відновлення трансляції теле-радіопрограм вказаного ТРК, охоче визнаю, що помилявся в оцінці подій.

Андрій Шевченко, тележурналіст, автор фільму “Обличчя протесту”:

Зникнення з ефіру телеканалу – це завжди велика втрата для громадськості. І цей аспект мене як журналіста хвилює більше, ніж усі юридичні, фінансові, організаційні речі, про які говорить влада. Я знаю, що місту і краю цей канал потрібен. Знаю і те, що коли громада втрачає канал – це ознака несвободи.

Віктор ПАЩЕНКО, керівник “Закарпатського інституту політичних досліджень”:

Безумовно, відключення від ефіру “М-студіо” є політичним замовленням. Не треба володіти жодними аналітичними здібностями, щоб це зрозуміти. Коли напередодні виборів відключають від ефіру опозиційний телеканал під надуманим “господарським приводом”, а решту користувачів, серед яких УТ-1, УТ-2, ТРК “Україна”, ТРК “ТЕТ”, не чіпають, то висновок напрошується сам по собі. Якщо конфлікт господарський, то навіщо така терміновість? Чому не можна спокійно переглянути договір і вирішити питання без відключення з ефіру?

Тим більше, що Президент і Верховна Рада, якраз тепер приймають рішення про мораторій на перевірку ЗМІ напередодні виборів, знаючи як “творчо” і вибірково наші силовики користуються цим правом.

 Поділитися