MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Напад на друкарню

15.04.2004   

13 березня 2004 року приблизно о 12 годині ночі групою невідомих осіб скоєно напад та підпал друкарні ТОВ “Редакція ґазети “Молодий буковинець” на вулиці Прутській, 29.

Пред’явивши черговому охоронцю документи невідомого походження на доставку матеріалів для друкарні, вони зуміли проникнути на територію. Водій легкового автомобіля разом з охоронцем занесли пачки з “матеріалами” до приміщення друкарні, після чого водій напав на охоронця. Під час бійки охоронець почув, як хтось розбиває шибки на вікнах та проникає в цех. Нападників було 5-6 осіб. Охоронця зв’язали та відібрали ключі від вхідних дверей. Нападники проникли в друкарський цех та підпалили залишки фарби, паперу та інших матеріалів.

Охоронець, звільнившись, викликав пожежну охорону ВАТ “Розма”, завдяки оперативним діям якої вогонь швидко загасили.

Пожежею пошкоджено залишки паперу на втулках, залишки фарби, віконні рами, освітлення, пожежну сигналізацію в друкарському цеху та частково друкарську машину. На місце події були ви-кликані співробітники міліції, прокуратури, УМНС. Офіційний висновок про причини пожежі має дати пожежна лабораторія. Охоронець друкарні госпіталізований зі струсом мозку та тілесними ушкодженнями. За словами лікарів, його стан задовільний. Триває перевірка цього випадку.

Головний редактор “Молодого буковинця” Богдан Загайський з приводу нападу та підпалу друкарні зробив заяву на ім’я прокурора області Олександра Галкіна, начальника УМВС України в Чернівецькій області Богдана Керницького та начальника УСБУ в Чернівецькій області Юрія Кіцула.

“Оскільки вчинено напад на друкарню, яка належить редакції ґазети, — це однозначно свідчить про наміри зловмисників вивести з ладу і друкарню, і ґазету та залякати колектив. Так чи інакше, це стосується професійної діяльності журналістського колективу і є зазіханням на свободу слова, свободу друку і конституційне право громадян на інформацію”, — зазначив у заяві до правоохоронних органів головний редактор ґазети і зажадав об’єктивного і повного розслідування і викриття виконавців та замовників злочину.

Від редакції: Ми гадаємо, що для професіоналів, якими є наші правоохоронці, не важко розслідувати цей терористичний акт. Тим паче, що охоронець бачив зловмисників. Тому ми найближчим часом сподіваємося повідомити читачів “Часу” про винуватців підпалу друкарні.

(“Час”, м. Чернівці, № 12 (4070), 18 березня 2004 р.)

Див. також — “Доба”, м. Чернівці, №11, 19 березня 2004 р.

 Поділитися