MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Суто економічні причини…

15.04.2004    джерело: (“День”, №35, 27.02.2004 р.)
З першого березня на двох міських каналах призупиняє мовлення найстаріша приватна київська телекомпанія «Гравіс». І на цей же день призначено суд за позовом, поданим «Гравісом» на Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення, яка не включила телекомпанію до ліцензії на мовлення кабельної компанії «Воля». Тим самим Нацрада нібито підіграла найбільшому столичному операторові кабельного телебачення і близьким до нього каналам «IVK» та «КТМ». Суд і вирішить, чи зникне «Гравіс» із наших екранів. І хто головний ворог «Гравісу» — несумлінна конкуренція чи ринкові реалії, де виживає найсильніший.

Озираючись назад, колишній керівник ТК «Гравіс» Ольга ТАУКАЧ вже може оцінити, що слід було б змінити в минулому, ностальгує щодо кращих проектів каналу й робить прогноз про майбутнє телекомпанії, яка зазнає біди. І, звичайно ж, коментує нинішню ситуацію (Розмовляла Катерина ДЯДЮН, «День»):

— Як вийшло, що аудиторія ТК «Гравіс» скоротилася з більш ніж 400 тисяч до 40 тисяч осіб?

— Національна рада з питань ТБ і РМ видала ліцензію на право мовлення компанії «Воля» і в своєму додаткові до цієї ліцензії «відрубала» з так званої вузької смуги три київських канали, в тому числі 7-й і 35-й, на яких веде мовлення «Гравіс».

Джерела цієї проблеми — в специфіці першої кабельної мережі Києва, яку було побудовано до Олімпіади-80 і яка охопила практично всі спальні райони столиці. Хоча тоді було лише чотири канали, технічні можливості дозволяли дивитися всі 18 каналів. Це і є нинішнє вузькосмугове телебачення, в процесі становлення якого кудись зникли антени громадського прийому спільного користування, завдяки яким майже півмільйона наших глядачів приймали в тому числі й наші канали. Технічні можливості старого кабелю (так званий соціальний пакет) окрім всіх київських мовників, проліцензованих Національною радою з питань телебачення і радіомовлення дозволяють транслювати і програми кабельних телекомпаній «IVK» і «КТМ», які «співчувають» «Волі». А «Воля» надає частоти для ретрансляції всіх мовників і супутникових, і кабельних, і ефірних (згідно з ліцензією Національної ради з питань телебачення і радіомовлення). Ця ліцензія чомусь надала пріоритетне право спілкуватися з найбільшою кількістю не київським ефірним телекомпаніям, які перемогли в конкурсі, а супутниковим, які отримали ліцензію на безконкурсній основі і потенційна аудиторія яких — не київський мегаполіс, а вся земна куля. Це суперечить захистові прав національного товаровиробника, які декларує наша країна.

Такими були наші аргументи, якими ми керувалися, коли подавали позовну заяву на Національну раду з питань телебачення і радіомовлення.

— А «Гравіс» має намір скаржитися на несумлінну конкуренцію?

— Скаржитися на несумлінну конкуренцію можна і треба, тим більше, що йдеться про порушення антимонопольного законодавства. Цим вже стурбовані і Антимонопольний комітет, і Генеральна прокуратура, і комітет із захисту прав споживачів. На двох каналах «Гравісу» — 7-у і 35-у ми й не будували всеукраїнську мережу. Всі інші телеканали орієнтовані не лише на київського рекламодавця. На нашому каналі, навпаки, ніколи не було реклами «памперсів», пива, прокладок, яку розміщують мережеві рекламні агенції на всій території України. Ми розраховували на конкретного рекламодавця — ресторанчики, приватних лікарів, яким не потрібна реклама в усій країні. І щойно ми пішли з вузької смуги, пішла й реклама наших клієнтів.

— А ви не намагалися робити ставку на інші київські кабельні компанії, які конкурують із «Волею»?

— Нас транслюють у своїх мережах понад десяток кабельних операторів, але конкурентами «Волі» їх можна назвати з великим перебільшенням. Півмільйона абонентів, які дає трансляція в цій монопольній кабельній мережі — серйозна цифра для рекламодавця. Адже йдеться про діапазон, доступний для максимальної кількості глядачів. А один будинок (у нас і такий договір є — на один будинок) рекламодавця не цікавить.

— Яким вам уявляється майбутнє «Телемегаполісу», найбільшого проекту «Гравіса» за останні роки? Чи передбачається, що він виходитиме на іншому міському каналі?

— Так, «Телемегаполіс» — наш улюблений витвір. Ми вклали в нього чимало творчості, праці і грошей, але прогноз його майбутнього виходить за рамки цієї бесіди.

З інших відомих наших проектів хотілося б пригадати «Новини звідусіль», які ми робили протягом 11 місяців для ICTV. «Гравіс» — одна з найстаріших відомих компаній і історія країни відбивалася на наших каналах. Наприклад, 1994 року «Гравіс» було закрито під час других виборів Президента України. Ми частина цієї історії, її болю й проблем. І, звичайно ж, вад.

— Що б ви змінили в минулому, щоб уникнути нинішньої ситуації?

— Якби я мала більше повноважень, і могла б впливати на перебіг подій, то передусім змінила б склад засновників. На моє глибоке переконання, власник телекомпанії має бути один, їх не повинно бути багато. Це одна з причин сьогоднішніх проблем.

— А чи можна було поміняти долю телекомпанії, створюючи інші телепрограми або орієнтуючись на іншу аудиторію?

— Навіть якби в історії був умовний спосіб, то інші програми навряд би щось змінили. Передусім, телебачення залежить від економічної компоненти. Рекламний ринок лише спинається на ноги. А без грошей телебачення не буває. Телекомпанія — дуже дорога іграшка.

— Чи впливають на цю ситуацію політичні реалії?

— Ні, це чисто економічна ситуація. Якби ми мали доступ до нашого глядача та стабільних рекламодавців, то залишилися б у числі телекомпаній-мовників.

— Ваш прогноз щодо майбутнього ТК «Гравіс». Вона виживе?

— Вірю, що ми живемо в законослухняній країні, вірю в правосуддя України, і вважаю, що в «Гравіса» є великі шанси виграти всі подальші апеляції.

— А яка доля чекає на нинішніх працівників «Гравісу»?

— Глибоко переконана, що кожен працівник «Гравісу» пройшов добру школу за більш ніж десять років роботи. Хороших професіоналів будуть раді бачити в будь-якій телекомпанії!

 Поділитися