MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Чобіт знову наступає на «Нарциса». Проти Віктора Медведчука таки порушать карну справу?

15.04.2004    джерело: (“Україна молода”, №48, 16.03.2004)
Володимир Семків
Судові слухання за позовом Віктора Медведчука до видавців книги «Нарцис» та її автора Дмитра Чобота тривають у Печерському суді вже другий рік. І з кожним днем голос Дмитра Васильовича у храмі Феміди звучить усе впевненіше та твердіше: за цей час «біографу» головного президентського адміністратора вдалося назбирати чимало вагомих доказів та свідків, які пiдтверджують про далеко не соціал-демократичну сутність голови СДПУ(о). Наприкінці минулого року під тиском Чоботових доказів Медведчук відмовився від усіх позовних вимог, що стосувалися його бізнесової діяльності. Та панові Дмитру цього було замало: на засіданні суду Чобіт повідомив про те, що у, м’яко кажучи, не зовсім чистій бізнес-діяльності керівника АП є склад злочину. Суддя Нiна Фадєєва одразу ж направила заяву Чобота в Генпрокуратуру для розслідування.

А невдовзі у Дмитра Васильовича та його адвоката Семена Островського з’явилась ідея долучити до протизаконних фрагментів біографії головного «об’єднаного» есдека України ще три: дивну реабілітацію його батька, Володимира Медведчука, котрий, за свідченнями деяких очевидців, тісно співпрацював із нацистами; військове підвищення Віктора Володимировича від капітана до полковника за неповних півтора року та справу з помічником тоді ще віце-спікера Віктора Медведчука Сергія Самусєва, котрий на День незалежності 2001 року з вікна автомобіля погрожував пістолетом двом громадянам. Проте Київська прокуратура, провівши перевірку заяв Чобота, відмовилася порушити карні справи за цими фактами.

Так, щодо бізнесової діяльності прокурори відписали, що, за даними податкової адміністрації, глава АП не має відношення до вказаних Чоботом фірм (приміром, концерну «Славутич» та «Ньюпорт менеджмент», зареєстрованого в офшорній зоні). Однак дані податкової наведено за минулий рік, тоді як Чобіт у своїй книзі описував першу половину дев’яностих. Щодо решти питань - реабілітації батька, військової кар’єри та помічника з пістолетом - прокуратура, за словами Чобота, «відхрещувалась» аргументом, що, мовляв, Медведчук не має до них жодного відношення. Воно, може, й так, але Чобіт, за його ж визначенням, просто хотів довідатися, чи була законною видача довідки про реабілітацію Володимира Медведчука, на яких це підставах одним чорнилом та почерком (!) нинішнього лідера СДПУ(о) підвищували до полковника та чим закінчилася історія із Сергієм Самусєвим. Це лише дещиця з аргументів, які навів пан Дмитро, подавши до Голосіївського суду скаргу на рішення столичної прокуратури.

«На мою думку, перевірка проводилася непрофесійно, безграмотно, упереджено або й просто на замовлення», - зазначив у суді Чобіт, наголосивши, що висновки цієї перевірки він вважає передчасними, тому вимагає нового дослідження його фактів та прийняття відповідного рішення згідно з чинним законодавством. Як повідомив Дмитро Чобіт у коментарі для «УМ», суддя Голосіївського суду виніс «повністю позитивне» рішення: вказав на недоліки попередньої перевірки і зобов’язав прокуратуру провести ще одну, об’єктивну та грунтовну.

 Поділитися