MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів та прав людини виражає занепокоєння щодо нападів на виборчі дільниці під час виборів міського голови Мукачево

12.05.2004   
"Ця брутальна спроба зриву виборчих процедур є атакою на підвалини демократичного процесу", -зазначив керівник Відділу з виборчих питань БДІПЛ/ОБСЄ Джеральд Мітчел

Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів та прав людини (БДІПЛ/ОБСЄ) висловило занепокоєння з приводу порушень, що мали місце на виборчих дільницях під час проведення в неділю виборів мера Мукачево Закарпатської області України.

Хоча БДІПЛ/ОБСЄ не здійснювало місію спостереження, два представники Відділу з виборчих питань БДІПЛ перебували в Мукачево в день голосування. Цей візит є складовою частиною детального вивчення виборчого процесу в Україні перед проведенням президентських виборів цього року.

«Глибоке занепокоєння викликає атака невідомих осіб на виборчу дільницю в Мукачево під час завершення підрахунку голосів, що трапилась в присутності представників БДІПЛ/ОБСЄ», зазначив керівник Відділу з виборчих питань БДІПЛ/ОБСЄ Джеральд Мітчел.

«Ця брутальна спроба зриву виборчих процедур є ата­кою на підвалини демократичного процесу», – додав він.

«Це поставило під загрозу реалізацію прав приблизно 1600 українських громадян, які належним чином виконували свій громадський обов‘язок на згаданій виборчій дільниці. Усі зловмисники, які брали участь у цьому та інших нападах, мають бути негайно притягнуті до відповідальності».

У день виборів представники БДІПЛ/ОБСЄ стали свідками залякувань, включаючи незвично велику присутність співробітників міліції та невідомих осіб, які вештались навколо виборчих дільниць.

Представники БДІПЛ/ОБСЄ також були стурбовані фізичним насиллям проти місцевого спостерігача при невтручанні міліції з боку невідомих осіб, що стало наслідком його госпіталізації. Крім того, під загрозу могла бути поставлена таємність голосування на деяких виборчих дільницях під час виборів міського голови у неділю.

БДІПЛ/ОБСЄ вважає, що всі ці порушення підтверджують важливість залучення місцевих спостерігачів від громадських організацій до виборчого процесу з метою підвищення прозорості, підзвітності та довіри на всіх його стадіях. Однак нове виборче законодавство виключає можливість такого спостереження, тим самим дискримінуючи права громадян України порівняно з правами міжнародних спостерігачів.

БДІПЛ/ОБСЄ продовжуватиме стежити за розвитком виборчих подій в Україні напередодні президентських виборів 31 жовтня.

За додатковою інформацією, будь ласка, звертайтесь до речника БДІПЛ/ОБСЄ, радника з питань преси та інформації Урдур Гунарсдотір за тел.: 48 22 5200600 або 48 603 683 122 (моб.).

Секретаріат Ради українських правозахисних організацій
 Поділитися