MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Зберігання даних: приватність в Інтернеті та телефонних розмовах буде заборонена

12.05.2004   
Уряди Франції, Ірландії, Швеції та Великобританії подали проект Рамкового рішення Європейського Союзу, яке у разі прийняття, зобов’яже зберігати дані усіх телекомунікаційних мереж протягом певного терміну.

Уряди Франції, Ірландії, Швеції та Великобританії подали проект Рамкового рішення Європейського Союзу, яке, у разі прийняття, зобов’яже зберігати дані усіх телекомунікаційних мереж від одного до трьох років або довше, що визначатиметься кожним членом ЄС. Проект був підтриманий на Самміті ЄС 25 березня 2004 року, як частина значного обсягу пропозицій щодо боротьби з тероризмом після вибухів у Мадриді.

Коротко про даний проект рішення:

1) ця пропозиція є значно ширшою за обсягом ніж проект, що був запропонований у 2002 році; значні прогалини у забезпеченні громадянських свобод залишаються;

2) дані повинні зберігатися від 12 до 36 місяців і уряди кожної країни можуть продовжувати цей термін;

3) зберігатимуться дані не тільки з трафіку («traffic data»), але дані про адресатів («location data»);

4) розширено у порівнянні з попереднім проектом кількість злочинів, як підстави для проведення таких заходів, з 32 до будь-якого злочину;

5) розширено підстави від конкретного розслідування та переслідування до «попередження та виявлення» злочинів;

6) ця пропозиція є навіть більш широкою ніж славнозвісний американський патріотичний закон (US Patriot Act).

Ця пропозиція, як і багато інших, ніяк не обмежує тероризм і буде використана для «попередження, розслідування, виявлення злочинів, включно із тероризмом, та переслідування злочинців».

Цікаво, що дані пропозиції надійшли не від служб національної безпеки чи спецслужб цих країн, а від національних органів по боротьбі зі злочинністю. У серпні 2002 року міжнародна організація Statewatch викрила, що минулий проект рамкового рішення був розроблений урядом Бельгії.

Минулий проект цього рішення викликав різку реакцію. Комісар ЄС зі зберігання даних видав заяву, в якій визначив цей план, як «непропорційне втручання у фундаментальні права, гарантовані кожному статтею 8 Європейської Конвенції з захисту прав людини та основних свобод та підкріплені практикою Європейського суду з прав людини». Міжнародна організація Privacy International у своєму юридичному висновку погодилася, що «режим зберігання даних, що запроваджується даним проектом і зараз виникає у різних формах у країнах, що є членами ЄС, є незаконним». Коаліція груп громадянського суспільства закликала Європейський Парламент виступити проти зберігання даних та «вис­ту­пити на захист найбільш фундаментальних цінностей демократичного суспільства: право на приватність, свобода вираження поглядів та презумпції невинуватості».

Також слід зазначити, що даний проект призведе до значних витрат телекомунікаційних компаній. Найбільші комерційні асоціації вже виразили свою стурбованість з приводу запровадження плану щодо збереження даних. Коаліція, що включає Міжнародну Раду Торгівлі (ICC), Союз Промисловців та Конфедерації Робітників Європи (UNICE), Європейська Асоціація Інформаційної, Комунікаційної Індустрії та Користувачів електроніки (EICTA), а також Міжнародна група користувачів телекомунікацій (INTUG) минулого року заявили: «зберігання даних є нав’язливим заходом, що може бути застосований виключно тоді, коли інші менш нав’язуванні альтернативи, такі як Європейський режим консервації даних, будуть апробовані та буде доведена їхня неефективність,

Бен Хаєс із міжнародної організації Statewatch так прокоментував появу нового проекту:

«Якщо цей проект має на меті боротьбу з тероризмом, тоді ці заходи повинні бути зосереджені виключно на досягненні цієї мети. Той факт, що даний проект такий широкий, що охоплює усі види злочинів показує лише, наскільки цинічно уряд ЄС використовує атмосферу після подій «11 вересня» та «11 березня». Що насправді необхідно – це належне розслідування специфічних загроз, а не масове стеження за кожним, створюючи значно більше даних ніж буде у подальшому використано. Зростання виявлення торговців дитячою порнографією відбувається без застосування системи зберігання даних. Тому цей проект рішення є непропорційним меті, не має необхідності та не може існувати в демократії».

Додаткова інформації, тексти відповідних документів ЄС, їхній правовий аналіз, історія цього питання доступні на сторінці міжнародної організації Statewatch:

http://statewatch.org/news/2004/apr/21dataretention.htm
Секретаріат Ради українських правозахисних організацій

 Поділитися