MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Ситуація зі свободою слова в Україні погіршилася

12.05.2004   
Україна названа в числі країн світу, де вибори, призначені на 2004 рік, і пов’язана з ними політична активність спричинили за собою кампанії проти незалежних ЗМІ
(звіт Freedom House)

28 квітня, напередодні Всесвітнього дня волі преси (3 травня), американська організація Freedom House опублікувала черговий щорічний звіт про свободу преси в країнах світу, розділивши їх на три групи: «вільні» «частково вільні» і «невільні». При складанні рейтингу враховувалися правові умови функціонування ЗМІ в кожній країні, політичний вплив, а також економічний тиск.

Відповідно до звіту, у 2004 році Україна залишається в групі «невільних» країн, посідаючи 152 позицію серед 193 країн світу. При цьому, у порівнянні з минулим роком ситуація зі свободою преси в країні погіршилася.

Freedom House відзначає посилення тиску на ЗМІ в Україні, а також в Алжирі, Камеруні і Тунісі, у зв’язку з майбутніми загальнонаціональними виборами.

Серед країн колишнього СРСР і радянського блоку, що залишаються за межами Європейського Союзу, що розширюється, «вільних» країн немає взагалі, і тільки три країни – Болгарія, Грузія і Румунія – вважаються «частково вільними». При цьому Болгарія цього року втратила статус «вільної». Інші 11 країн цього блоку –«невільні». До їх переліку у 2004 році ввійшла і Молдова.

За оцінками Freedom House, у 2004 році ситуація зі свободою преси в Україні – гірша, ніж у Росії, яка посіла 148 позицію рейтингу. Утім, відповідно до звіту організації, свободи преси в нашій країні значно більше, ніж у Бєларусі, що займає 182 позицію серед 193 країн світу.

У цілому, найбільш серйозні втрати позицій у рейтингу цього року були зафіксовані в тих країн світу, де все більше утискається демократія, – наприклад, у Болівії і Росії. Утім, аналогічна тенденція характерна і для старших, стабільних демократій, зокрема , для Італії.

Серед 193 країн світу «вільними» залишаються 73 (38%, представляють 17% населення планети), «частково вільні» – 49 (25%, 40%), «невільні» – 71 (37%, 43%).

Найгірша ситуація зі свободою преси в 2004 році зафіксована в Бірмі, Кубі, Лівії, Північній Кореї і Туркменістані.

Korrespondent
29-04-2004

 Поділитися