MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

"Моє материнське серце розривається від жалю і розпуки: шістнадцятилітнього сина наприкінці лютого побили працівники міліції. А було все так...”

22.05.2004    джерело: «Романі Яг», Ужгород, №2, 10 березня 2004 р

До нашої редакції звернулася жителька м. Ужгорода пані Ірина Лацко з заявою:

"Моє материнське серце розривається від жалю і розпуки: шістнадцятилітнього сина наприкінці лютого побили працівники міліції. А було все так...

Йони на сміттєзвалищі збирав папір, металобрухт. Там він знайшов кульок із різними металевими речами - кліщами, іншим залізяччям. У цей час повз проїжджала міліцейська патрульна машина. Сина затримали і сказали, що, мовляв, він усе вкрав. І хоч Йони заперечував, його ніхто не слухав, згодом обшукали. Взяли навіть гривню, яку виручив за металобрухт та макулатуру.

Важко мені описувати все те, що відбувалося потім. Коли його повезли в одноповерховий будинок, через вікно я бачила, як сина били. Від ударів Йони кілька разів падав на підлогу. Я тоді дуже кричала: "За що вбиваєте невинного? Хто дав таке право?.."

Потім я поїхала на Радванку до Бірова, депутата Ужгородської міської ради Йосипа Адама. Він кілька разів дзвонив у міліцію. Лише вночі сина відпустили. Жахнулися, коли побачили, що зробили з ним міліціонери. Викликали негайно "швидку допомогу". Йони нам розказав, що його змусили підписувати якісь папери. Школу він не відвідував, тому ставив під документами, складеними міліціонерами, хрестики, щоб не били.

Аби зняти побої, довелося побувати спершу в обласній лікарні, а потім у міській. Я довідку додаю.

Звернулася до прокуратури із заявою. Прикро мені, що є сьогодні такі правоохоронці, які замість того, аби дотримуватися закону, проводити серед молоді правове виховання, вдаються до катувань. Я - мати. Мені гірко, боляче. Розраховую на вашу допомогу."

Від редакції. Сподіваємося, що прокуратура вникне у справу шістнадцятилітнього рома. Документи про стан здоров’я потерпілого знаходяться у редакції.

 Поділитися