MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Адвокат стверджує, що чемпіон світу з кікбоксингу зазнає тортур від правоохоронців

22.05.2004    джерело: “Високий замок”, м. Львів, №34, 21.02.2004 р.

Наша газета продовжує відстежувати обставини, пов’язані із затриманням чемпіона світу з кікбоксингу, чемпіона Східної Європи та Центральної Азії з професіонального боксу львів’янина Сергія Лапінського.

17 лютого, о 6-й годині ранку, співробітники львівського взводу окремого батальйону ДАІ Львівської області у Золочівському районі за перевищення швидкості затримали автомобіль “Ауді”, в якому, окрім водія, були двоє пасажирів. Під час огляду автомобіля даішники знайшли та вилучили пакет, в якому були два пістолети іноземного виробництва, набої до них, два кастети, в’язані шапочки з прорізами для очей, рукавиці. У багажнику автомобіля знайшли кустарний пристрій для злому замків автомобілів всіх марок. Після цього всіх, хто був в іномарці, відправили у камеру попереднього затримання Золочівського райвідділу міліції. Серед затриманих опинився й один із найвідоміших спортсменів Львівщини, чемпіон світу з кікбоксингу Сергій Лапінський.

Рішенням місцевого суду Золочівського району затриманих — Сергія Лапінського, Романа Рехліцького та Володимира Бориса – покарали адмінарештом (Лапінського терміном на 10 діб, його товаришів – на 15 діб) “за спротив працівникам міліції”. А адмінарештованим, зрозуміло, адвокати не потрібні.

Через ці юридичні нюанси адвокат затриманих Ігор Савка отримав дозвіл суду на зустріч із адмінарештованими лише 20 лютого. На цей час трійця перебувала в ізоляторі тимчасового утримування, що на вулиці Степана Бандери, 1, у Львові. “Незважаючи на дозвіл суду, - розповів адвокат, - зранку у міліції мені відмовили у зустрічі із підзахисними. І лише після звернення до керівництва УМВСУ у Львівській області дали змогу зустрітися із підзахисними у приміщенні ІТУ. Мені здається, що ця тяганина була потрібна лише для того, щоб за цей час поставити апаратуру прослуховування у кабінеті, де відбувалася наша зустріч. Всі затримані відмовляються від того, що знайдена в автомобілі зброя належить їм. А Сергій Лапінський та Роман Рехліцький, заявляю про це офіційно, розповіли мені, що у Золочівському райвідділі зазнали тортур. Сергія допитували люди у цивільному, які представлялися співробітниками міліції з Києва. За словами мого підзахисного, у нього вимагали зізнання у вчиненні ряду пограбувань та розбійних нападів у різних областях України. При цьому, заявляє Лапінський, його били металевим прутом по п’ятах. Потім зняли з ніг кросівки і продовжували бити по ногах дерев’яною дошкою. Після цього завели руки за спину, одягнули на них наручники і силоміць запхали у долоні пістолет, щоб на ньому з’явилися його відбитки. Лапінському також погрожували, що розповсюдять серед впливових людей, які постраждали від розбійних нападів, інформацію, що за цими нападами стоїть Лапінський. І ці люди розправляться з його дружиною та дітьми. Другий підзахисний, Роман Рехліцький, також розповів, що до нього застосовували схожі тортури і його також примусили силою залишити відбитки пальців на пістолеті”.

Зустріч адвоката з Володимиром Борисом правоохоронці перенесли на вечір. Проте Савка побачив, як у сусідній кабінет людина у цивільному вводила для допиту його клієнта. “Він розмовляв російською зі східноукраїнським акцентом. Мені здається, що це людина не з львівської міліції,— зауважив Ігор Савка (як адвокат він багато років бере участь у найгучніших кримінальних справах, а до правозахисної діяльності тривалий час працював слідчим з особливо важливих справ прокуратури області, отож усіх львівських офіцерів відповідних його фахові служб міліції знає в обличчя. – Авт.). – Я вже написав скарги про застосування тортур на адреси прокурора області та керівництва УМВСУ у Львівській області”.

Адвокат також повідомив, що 18 лютого у квартирі, де проживають дружина та мати Сергія Лапінського, було проведено обшук, під час якого правоохоронці знайшли та вилучили більше 20 дрібнокаліберних патронів. Проте присутні при обшуку свідки у протоколі про вилучення зазначили, що не бачили самого моменту знахідки набоїв.

Ми спробували перевірити інформацію про допити, які проводять співробітники столичних спецслужб (місцевим не довіряють?) у керівників обласного управління міліції. Та жоден телефон не відповідав. Як пояснили “ВЗ” у Центрі громадських зв’язків УМВСУ у Львівській області, 20 лютого майже весь день тривала колегія обласного управління міліції, в яку входить весь керівний склад міліції.

У прес-центрі прокуратури Львівської області нам повідомили, що справою, порушеною за статтею 263 ККУ - “незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами”, займаються слідчі управління боротьби з організованою злочинністю УМВСУ у Львівській області.

P.S. Під час зустрічі кореспондента “ВЗ” з адвокатом Сергія Лапінського, що відбулася в одному з міських кафе, за сусіднім столиком сидів чоловік у цивільному, який, не криючись, записував нашу розмову на диктофон.

 Поділитися