MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Намордник для "Контакту"

26.05.2004   

В Южноукраїнську Миколаївської області міська влада намагається приструнити міську газету "Контакт". Своєю принциповою позицією газета здобула симпатії южноукраїнців. Без будь-якого адміністративного тиску вона має більше 4 тисяч передплатників. На її шпальтах постійно друкуються матеріали, що не подобаються міській владі. Саме тому на наступну сесію включений звіт редактора газети "Контакт" Наталі Шишки, в якому вона має доповісти про "досягнення самодостатності", бо кошти в міському бюджеті на її підтримку не виділені. Як засновник газети, міська влада намагається зробити "ручну" газету, бойовим листком міськвиконкомівського апарату. На захист газети виступили політичні партії міста - НРУ, ПРП, КПУ, УНП, козацтво та інші. Вони засуджують дії міського голови В. Пароконного на знищення газети. У зверненні вони просять створити незалежну комісію з вивчення ситуації, а також вивчити "стиль" роботи міського голови, бо, на їх думку, цей "державний" муж колись "прославить" не тільки місто, але й всю область. Напередодні сесії редактор газети Наталя Шишка звернулась до депутатів обласної ради та Южноукраїнської громади з відкритим листом: "Ну, не подобаються міському голові публікації "Контакту", редактор. А що, як і стаття 34 Конституції України?", в якому висловила критичну думку з приводу подій навколо газети (Миколаїв Рух/Прес).

(“Український південь”, м. Миколаїв, №8. 2004 р.)

***

Під тиском Южноукраїнської влади звільнились з редакції редактор газети "Контакт" Наталья Шишка та її заступник Людмила Мальцева. Газета послідовно стояла на демократичних позиціях, надаючи свої сторінки для критичних матеріалів. Позицію "Контакту" підтримували южноукраїнці, але не всі матеріали подобались місцевій владі. Газету довгий час намагались прибрати до рук, обмежуючи фінансування та звинувачуючи редакцію у підбурюванні мешканців міста. Нарешті, непокірного редактора та його заступника вдалося зламати. Не заступились за "Контакт" і депутати міської ради, як кажуть у місті, вони не висловлюють не тільки волі виборців, але й власну волю, а тільки за вказівкою. Передплатники газети "Контакт" скоро відчують різницю між демократичним виданням та бойовим листком влади. Сумно, але на Миколаївщині більшість газет, де виступають засновниками органи влади, саме такими давно є, "Контакт" був острівцем свободи слова в морі диктатури та цензури (Миколаїв Рух/Пресс).

(“Український південь”, м. Миколаїв, №9. 2004 р.)
 Поділитися