MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Господарський суд Львівської області розглянув позовну заяву ТзОВ "Преса" до міської ради і визнав незаконними дії влади, спрямовані проти цього підприємства.

26.05.2004    джерело: ("Голос України", №0604, 6 квітня 2004 р.)
Оксана Теленчі, Львів:

"Преса" вважає, що "наступ" на провідне у регіоні підприємство із розповсюдження друкованих ЗМІ розпочався, коли газета "Високий замок", котра є одним із засновників згаданого ТзОВ, опублікувала низку критичних матеріалів про діяльність влади, зокрема міського голови Львова Любомира Буняка. Спочатку, за словами директора "Преси", в районну адміністрацію надійшов лист із "рекомендацією" демонтувати кіоски "Преси", бо нібито закінчився термін дії договорів оренди на користування земельними ділянками.

Насправді, продовжує Василь Михайлович, підприємство вчасно подало всі документи і договори було прострочено з вини самої міської ради.

- Газета тільки віддзеркалює дії влади, її чиновників. І якщо хтось не погоджується з критичними оцінками, можна полемізувати на її сторінках. Влада обрала інший шлях - спробувала знищити мережу газетних кіосків, - коментує Василь Михайлович. — Коли це не вдалося, нам заборонили реалізацію супутніх товарів. А чинне законодавство дозволяє продавати без контрольно-касових апаратів до 50 відсотків інших товарів.

На захист "Преси", а по суті й інтересів читачів, виступили обласна організація Національної Спілки журналістів, депутати міської ради, тому й ця "атака" не пройшла. Тоді міська влада обрала "обхідний маневр". Як розповіла газета "Високий замок" за 17.02.2004 р., до головного санітарного лікаря Львова Раїси Потицької надійшов лист від першого заступника міського голови Василя Кравціва, котрий повідомив, що жителі Львова скаржаться на... "порушення правил товарного сусідства під час реалізації в кіосках друкованої продукції, продовольчих товарів, тютюнових виробів..." Однак жодна перевірка санепідстанції, служби захисту прав споживачів не виявила порушень.

- І все-таки я вважаю, що міські чиновники безпідставно змінили статус кіосків "Преси" - із газетних перевели в комерційні, щоб уп’ятеро збільшити орендну плату за землю, - каже Василь Михайлович. - Ми змушені були підписати кабальну для нас угоду "про відшкодування збитків від недоотриманих коштів до міського бюджету за фактичне землекористування" майже на 70 тисяч гривень.

Причому понад 23 тисячі "Преса" вимушена була сплатити негайно, щоб уникнути реальної загрози закриття підприємства.

Задовольнивши позов "Преси", суд зобов’язав Львівську міськраду зарахувати сплачені кошти як плату за користування землею на майбутній період, а також стягнути із відповідача 85 грн. державного мита та 118 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу. Четверта влада відстояла справедливість, а конфлікт, який не робить честі Львову, став ще одним сюжетом для журналістських нотаток про дії чиновництва.

 Поділитися