MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

«Антисемітизм» і свобода слова

26.05.2004    джерело: (“Високий замок”, м. Львів, №19, 31.01.2004)

Віктор Зінчук:

Припинено випуск газети “Сільські вісті” (виходить накладом у сотні тисяч примірників). Згідно з рішенням Шевченківського райсуду Києва, видання покарали “за розпалювання міжнаціональної ворожнечі”. Опозиціонери і правозахисники заявляють про політичну розправу влади над неугодними мас-медіа.

Закрити “Сільські вісті” у суддів вимагали представники Міжнародного антифашистського комітету, які звинуватили газету в антисемітизмі. Комітет було створено у 1995 році представниками 17 країн, досі про його діяльність практично ніхто нічого не чув. “Це не єврейська організація, євреїв там небагато, – заявляє “Українській правді” Олександр Олександрович (Самуїл Асирович) Шлаєн, голова МАК (під позовною заявою до суду на “СВ” стоїть саме його підпис)”. Пан Шлаєн зазначає, що образлива, на думку його організації, стаття вийшла 30 вересня (2003 року) – в поминальні дні Бабиного Яру. Автор статті “Євреї в Україні сьогодні: реальність без міфів” – професор Міжрегіональної академії управління персоналом Василь Яременко. Свої “дослідження про євреїв” Яременко раніше видавав як наукові праці, проте тоді під опалу Міжнародного антифашистського комітету не потрапив. Нині ж, за словами Шлаєна, МАК налаштований рішуче – переглядати своє рішення (вимагати штрафу, спростування, розв’язання дискусії на шпальтах “Вістей”) не збирається. Мета єдина – закрити газету.

Голова парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко вважає, що “антисемітизм” – це лише прикриття спроби знищити одне з наймасовіших опозиційних видань. “Для нас принципово зробити це питання резонансним, взяти його під парламентський контроль, оскільки за “Сільськими вістями”, якщо ми промовчимо, наступними будуть “Україна молода”, “ВВ” чи інші опозиційні видання”, – каже М. Томенко. Президент Інституту масової інформації Алла Лазарева вважає, що закриття “СВ” як засіб покарання абсолютно неприйнятне: “Можна подавати позов до суду, але карати слід автора публікації”.

“Закриття “Сільських вістей”, газети з півмільйонним накладом – вияв тоталітарної політики, яку проводить влада щодо неугодних ЗМІ”, – переконаний лідер блоку “Наша Україна” Віктор Ющенко. У спільній заяві “нашоукраїнці”, соціалісти та “бютівці” звинувачують Президента Леоніда Кучму у спробі закрити опозиційну газету.

Колектив видання “Сільські вісті” не збирається миритися з рішенням суду і впевнений у тому, що газету закрити не вдасться. Заступник головного редактора “СВ” Борис Поліщук каже, що “колектив газети працює, готуються наступні номери з серйозними матеріалами”. За словами заступника редактора, видання виходитиме в нормальному режимі, а рішення Шевченківського райсуду Києва оскаржуватимуть у вищих інстанціях.

За всю історію існування “Сільських вістей” газету закривали тричі: в 40-х роках минулого століття за наказом окупаційної адміністрації Третього рейху, у 1991 році – за рішенням московських путчистів (ГКЧП) та у 2000-му – коли, за словами Б. Поліщука, Азаров з Кучмою зняли з газети 2 млн. 700 тис. грн., розраховуючи, що видання не витримає фінансової кризи.

Голова Національної спілки журналістів України Ігор Лубченко для “ВЗ”. Рішення суду щодо закриття газети “Сільські вісті” – грандіозна провокація. У нашому суспільстві багато гострих проблем, які постійно обговорюються у ЗМІ. Висловлюються найрізноманітніші, найполярніші точки зору. Наприклад, щодо ОУН-УПА, Переяславської ради, в тому числі й щодо україно-єврейських відносин. Нікому на думку не спадало у судовому порядку з’ясовувати, що у нашій історії було так, а що не так. Це прерогатива наукових конференцій, “круглих столів”, симпозіумів. Як можна говорити, що “Сільські вісті” розпалюють міжнаціональну ворожнечу? Вони лише надрукували скорочену версію матеріалу, який до того вийшов окремою книжкою. Ніхто ж не вимагав вилучити цю книжку, спалити… Комусь дуже сверблять руки задушити “Сільські вісті”. Я абсолютно переконаний, що рішення Шевченківського райсуду Києва буде скасовано. НСЖУ завжди була і буде на боці газет, які мають свою точку зору…

 Поділитися