MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У Калінінському райсуді Донецька продовжується слухання кримінальної справи за обвинуваченням керівника корпункту газети “Свобода” в Донецькій області Михайла Халаджі

26.05.2004    джерело: (“Свобода”, №14, 13-19 квітня 2004 р.)

Ми вже неодноразово розповідали про переслідування прокуратурою нашого представника, вина якого полягає в тому, що він розповів про бізнес нинішнього генерального прокурора України Геннадія Васильєва та його найближчого оточення, зокрема заступника прокурора Донецької області Рафаеля Кузьміна (брата прокурора м.Києва Рената Кузьміна).

У відповідь прокуратура звинуватила підполковника міліції у відставці Халаджі в крадіжці заправочних блок-пунктів, які колись використовувалися на АЗС і бозна-коли заборонені до експлуатації. Прокуратура знайшла ці металеві коробки на території однієї з автобаз Донецька й оголосила, що Халаджі, який ніколи не мав жодних стосунків ні з цією автобазою, ні з цими блок-пунктами, украв їх у брата колишнього консультанта народного депутата Г.Васильєва.

Для того щоб скоріше розглянути справу в суді, суддя Калінінського районного суду Донецька О.Карпушова (до речі, прокурором цього району є ще один Кузьмін — Костянтин, наймолодший в прокурорській династії) відсторонила від участі в справі захисника Халаджі. Для цього вона підробила протокол судового засідання й записала туди, що начебто підсудний бажає захищатися самотужки. Після того як завдяки нашій публікації ця підробка була розкрита, суддя призначила Халаджі захисника.

У першому судовому засіданні з’ясувалося, що “потерпілий” ніколи не був власником “крадених” блок-пунктів, не знає, як вони виглядають і якого року випуску (мабуть, “потерпілого” у прокуратурі забули проінструктувати). Експерти, які дали висновок, що блок-пункти коштують понад 20 тис. грн., насправді предмет “крадіжки” в очі не бачили, а оцінили “зі слів потерпілого” відповідно до вказівок слідчого. У зв’язку з цим підсудний заявив клопотання призначити повторну експертизу — з оглядом “вкраденого” металобрухту. Суддя клопотання відхилила.

9 квітня 2004 року в суді мали допитувати експертів. Але журналіста Володимира Бойка, якого “Свобода” відрядила до Донецька, за наказом судді заздалегідь викликані міліціонери викинули з залу суду і побили.

Бойко негайно звернувся до прокуратури Донецької області з вимогою порушити за цим фактом кримінальну справу за ознаками ст. 171 КК України (перешкоджання законній журналістській діяльності). З ним зустрівся прокурор Донецька Л.Червяков, для проведення дослідчої перевірки виділено двох слідчих міської прокуратури, які відібрали заяву про порушення справи.

 Поділитися