MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Журналісти Буковини вимагають звіту силовиків

06.07.2004    джерело: (“Львівська газета”, 3 червня 2004 р.)
Юрій Чорней, Чернівці
За фактом побиття головного редактора чернівецької газети “Час” Петра Кобевка, яке сталося 28 травня, журналісти Буковини ухвалили звернення до голови НСЖУ Ігоря Лубченка, голови облдержадміністрації Михайла Романіва, голови облради Олександра Смотра, Чернівецького міського голови Миколи Федорука, прокурора Чернівецької області Олександра Галкіна, начальника УМВС України в Чернівецькій області Богдана Керницького та начальника УСБУ в Чернівецькій області Юрія Кіцула.

“Оскільки побиття журналістів у Чернівцях відбувається вже не вперше, особливо в період виборчих кампаній, члени правління ЧОО НСЖУ розцінюють цей факт як чергову спробу залякати працівників ЗМІ й обмежити їх можливості в об’єктивному висвітленні виборчого процесу”, – зазначено в заяві.

Розповідаючи про те, що з ним трапилося, сам потерпілий, зокрема, зауважив, що “це все пов’язано з політичними подіями в нашій державі”. Ну а стосовно того, що нападники діяли серед білого дня, не боячись того, що їх побачать, то, на думку Петра Кобевка, це свідчить, що відтепер реальна влада в регіоні знаходиться в руках криміналітету, а не органів влади. “Єдиним захистом від їх дій і для самих журналістів, і для керівників області та міста можуть стати лише загони самооборони”, – додав він.

Чернівецькі журналісти вимагають від депутатів обласної ради створити тимчасову слідчу комісію, яка б розглянула всі такі випадки й ухвалила відповідне рішення. Журналісти також пропонують заслухати звіт керівників силових структур області про перебіг розслідування справ, пов’язаних із нападами на журналістів. У разі незадоволення своїх вимог журналісти області погрожують вдатися до бойкоту правоохоронних органів Буковини й узагалі не висвітлювати їхньої діяльності. “Нам набридло те, що правоохоронці ще жодного разу не довели справу про напад на журналіста до логічного завершення. Сам факт таких нападів зазвичай ставлять під сумнів, і лише якщо журналіста знайшли з відрізаною головою, цей факт визнають таким, що насправді мав місце”, – наголошували присутні на зборах.

 Поділитися