MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

«Інакше як цинізмом і порушенням права людей на інформацію це назвати не можна»

06.07.2004   

Голові Полтавської облдержадміністрації
О.УДОВИЧЕНКУ
Голові Полтавської обласної ради
В.ГРИШКУ
Депутатам Полтавської обласної ради
Депутатам Полтавської міської ради
Народному депутатові України А.КУКОБІ

ЗВЕРНЕННЯ
учасників конференції «Четверта влада: іспит на незалежність» з питань періодичної преси 3 червня 2004 року

Наприкінці травня ц.р. міліція разом з представником Полтавського міськвиконкому І.М.Убийвовком здійснила облаву на приватних підприємців, які займаються реалізацією періодики в районі центрального ринку. Це не перша така акція, коли правоохоронці орга-нізовують гоніння, без суду й слідства вилучають газети у підприємців-інвалідів, пенсіонерів, котрі виживають лише завдяки такому дрібному й не вельми прибутковому бізнесу, яким молодих і здорових навіть під примусом не змусиш займатися. При цьому влада й міліція завдають цим людям не лише моральних, а й прямих матеріальні збитків, адже газети - це інформаційний продукт, що «швидко псується», бо старих газет ніхто не купує.

Формальною підставою для таких репресивних дій є рішення нового архітектора Полтави пана Вадимова про «очищення» міста від малих архітектурних форм.

Відповідно міськвиконком не продовжує дозволи на торгівлю реалізаторам періодики (овочеві та інші лотки, виходить, не псують обличчя Полтави), і ті мимоволі стають «порушниками-нелегалами», бо людям же треба виживати. У «віддалених районах міста», куди цих жінок спроваджує міськвиконком, цей вид підприємництва заздалегідь приречений на банкрутство, бо полтавці звикли купувати періодику в центральній частині міста. Ці нещасні підприємці-жінки, які наперед сплатили податки, погоджуються на будь-які форми лотків, зі сльозами на очах просять міськвиконкомівських чиновників продовжити дозволи, але ніхто на це не звертає уваги.

Від такої «зачистки» страждають усі: продавці, покупці, редакції газет. Але газети, якщо зразу їх не продати, залишаються непроданими. Від цього втрачають усі: продавці, покупці, редакції. Адмін-справу на інваліда 2-ї групи, матір-одиначку Т.Александрову, яка рятується дорогими знеболюючими мазями, щоб мати змогу ходити й заробляти на прожиття та лікування, міліція передала до суду. На цьому суді обов’язково будуть присутні багато журналістів, щоб уся Україна дізналася, як у Полтаві «виконується» програма підтримки підприємництва, захисту інвалідів, як їх спочатку заганяють у тінь, а потім за це тягнуть до суду. Народний депутат України А.Кукоба на шпальтах місцевих газет постійно закликає до «взаємоповаги, взаєморозуміння, милосердя, любові до ближнього».

А міська влада своїми непродуманими й жорстокими діями позбавляє підприємців-реалізаторів засобів до існування і порушує конституційне право полтавців на інформацію, бо люди, не знайшовши у звичному місці газету, не йдуть шукати її десь-інде.

Втратили роботу приватні підприємці Ліпіна, Коваленко, Утюпіна, Ніколаєва, Никифорова, Шабельник. Більше півроку намагається допомогти жінкам розв’язати цю проблему міська організація ВО «Батьківщина» - обговорювали під час засідання «круглого столу», порушували питання в газетних публікаціях, виступах на мітингах, зверненнях до владних органів, депутатів. Але терор проти дрібного бізнесу продовжується.

Ми, представники засобів масової інформації, громадських організацій вимагаємо припинити ганебну війну з газетами та їх продавцями в нашому рідному місті, щоб люди мали змогу купити газету на шляху до поїзда, на зупинці транспорту, біля магазину. Викликає обурення і той факт, що районні держадміністрації, посилаючись на циркуляр з облдержадміністрації, під тиском змушують працівників бюджетної сфери (вчителі, лікарі, працівники інших установ) передплачувати «Зорю Полтавщини», «Урядовий кур’єр», інші державні та районні провладні видання (і показувати про це квитанції). Вимагаємо припинити таку практику підтримки державних та комунальних газет способом примусової передплати, оскільки це порушує принцип добросовісної конкуренції. В разі продовження подібної практики змушені будемо звернутися до Антимонопольного комітету. Новосанжарська центральна районна бібліотека, як і решта таких же, практично не має коштів, щоб передплатити увесь спектр періодичних видань. Але коли районна орга-нізація УРП «Собор» запропонувала бібліотеці для підшивок безкоштовно надавати такі газети, як «Полтавська думка», «Українська газета», «Самостійна Україна», щоб їх могли читати мешканц райцентру, котрі теж не мають коштів передплатити улюблені видання, завідуюча бібліотекою... відмовилася від такої благодійної допомоги, посилаючись на категоричну заборону районного керівництва мати хоч якісь опозиційні видання. Інакше як цинізмом і порушенням права людей на інформацію такий випадок назвати важко. Вимагаємо нормалізувати ситуацію. Місцевий осередок УРП «Собор» ще раз запропонує бібліотеці свою допомогу в забезпеченні читального залу газетами, які та не передплачує. Але якщо й цього разу послідує відмова чи інший спротив, вважатимемо за потрібне вжиття адекватних заходів.

Вважаємо, що викладені факти мають стати предметом розгляду депутатів Полтавської міської та Полтавської обласної рад.

Відповідь просимо надіслати на адресу:
36013 м.Полтава, вул.Демократична, 34
Полтавський обласний медіа-клуб
За дорученням конференції,
президент Полтавського обласного медіа-клубу Людмила Кучеренко

(„Інформаційний бюлетень”, №23, 10 червня 2004 р.)

Див. також —  17-06-2004 14:33 Майдан-ІНФОРМ

 Поділитися