MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У Харкові знімальну групу “5 каналу” затримали за те, що вони знімали фасад УВС

27.07.2004   

У Харкові було затримано знімальну групу “5 каналу”, яка знімала матеріали для передачі “Закрита зона” В. Ар’єва. Міліціонери з обласного УВС не давали знімати фасад будинку УВС, затримали оператора і журналістку “5 каналу” Олену Кочкіну, мотивуючи заборону зйомок фасаду тим, що це “режимний об’єкт”. Зараз телевізійників відпущено, вони продовжуватимуть працювати в Харкові.

Олена Кочкіна розповіла “Телекритиці”, що група приїхала в Харків знімати матеріали для “Закритої зони”, а також акредитувалася на з’їзд СДПУ(о), що відбудеться в суботу.

“Ми брали інтерв’ю для передачі в обласній прокуратурі, потім оператор зняв заявочний план прокуратури, а потім під’їхали до обласного УВС. Ми хотіли зняти фасад УВС, що реконструювався, бо восени місту Харків буде 350 років, і ми хотіли зняти для майбутніх сюжетів заявочний план з реконструкцією.

Підійшли спочатку без камери до охорони і пояснили, що ми тут зніматимемо. Буквально через 10 хвилин я побачила, що до оператора підійшов якийсь чоловік і вимагав припинити зйомку. Ми не мали причин цього робити. Потім цей чоловік зайшов у будівлю УВС і звідти вже вийшла людина в формі. Він сказав, що тут заборонено знімати і запропонував зайти нам всередину з камерою і касетою. У відповідь на слова, чому скрізь в Україні можна, а в тут в них ні, він сказав, що це внутрішнє розпорядження. Врешті-решт він сказав, що якщо ми самі не підемо в УВС, то нас туди заведуть. Цю розмову ми записали на камеру.

Ми зайшли до будинку, оператора вони залишили в черговій частині, а мене повели в кабінет, куди потім зайшов заступник начальника УВС. Він почав розпитувати, що ми знімали, взяв посвідчення і вимагав показати дозвіл на зйомку. Потім зайшла друга людина, представився, здається, як Єгор Макавецький.”

Журналістка пояснила міліціонерам, що знімальна група з Києва і акредитувалася на з’їзд СДПУ(о).

Представники міліції поцікавилися, чому це журналісти не знають, що коли останній раз харківська група знімала УВС, їх примусили засвітити плівку з касети, “бо в нас тут режимний об’єкт”. Коли Олена Кочкіна відповіла, що “ми не з Харкова, а з Києва”, міліціонери були вражені і запропонували “безболісно зам’яти” інцидент: “Давайте ви відмотаєте плівку назад, а ми дамо людину, яка проводить і покаже, що можна знімати, а що ні.” Вони запропонували їм зняти садок та будинок ЦОС, хоча журналістам був потрібен саме реконструйований фасад. Оператор відмотав плівку, але зйомки інциденту на ній залишилися.

“Я спитала їх, чому в усій Україні, в Києві можна знімати, а в них ні? – розповіла журналістка. – Міліція відповіла, що “ми не знаємо як у всій Україні. У нас не можна. Може в Києві просто працювати не вміють. А ви не знали, що Харків – мєнтівське місто?”

Після всього міліціонери записали номери машини знімальної групи, всі особисті дані, запитали телевізійників, скільки вони ще будуть в місті. Вони відповіли, що до суботи, коли вони зніматимуть з’їзд СДПУ(о). “Ми будемо ще декілька днів тут, в Харкові, і я думаю, що вони будуть нас “вести”, особливо зважаючи на характер нашої передачі, – сказала “Телекритиці” Олена Кочкіна. – Я хвилююся, бо знову можуть бути такі ж неприємності.”

Керівникові передачі “Закрита зона” Володимиру Ар’єву міліціонери подзвонили з Олениного мобільного телефону і сказали, що знімальну групу не затримували – просто встановлювали їхні особи.

07.07.2004
Інф. “Телекритики”

 Поділитися