MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Міський голова Запоріжжя відправляється в ізолятори тимчасового утримання, аби стати "санітаром"

31.08.2004    джерело: ("Україна молода" №132, 20 липня 2004 р.)
Андрій Багнюк
Таке, за висловом самого ж Євгена Карташова, зобов’язання запорізький мер оприлюднив на розширеному засіданні колегії облуправління МВС. Основним було питання про дотримання конституційних прав людини в закладах тимчасового позбавлення волі. На території області функціонує два спецприймальники-розподільники і вісімнадцять ізоляторів тимчасового утримання. З’ясувалося, що деякі з них збудовані ще в 50-60-х роках минулого століття. Рекордсменом у цьому плані є ізолятор тимчасового утримання (ІТУ) Токмацького міськрайвідділу міліції: перших правопорушників тут прийняли ще у 1900 році!

За повідомленням начальника облуправління міліції Миколи Іллічова, у першому півріччі до згаданих спецустанов було доставлено понад десять тисяч підозрюваних у скоєнні злочинів (у середньому по 475 осіб щодоби). Якщо на організацію харчування спецконтингенту виділяється 5,5 гривні на добу, то на ремонт приміщень, підтримання елементарних санітарно-гігієнічних умов - жодної копійки! Ні з державного, ні з місцевого бюджетів. Годі дивуватися, що в дев’яти спецустановах відсутні ліжка, майже скрізь бракує постільної білизни, подушок, ковдр: немає пральних машин, дезінфекційних камер, гарячої води (за розкіш вважається наявність холодного душу). Утриманці 15-ти ізоляторів потерпають від відсутності кімнат для побачень...

Констатувавши очевидне, генерал Іллічов зауважив: у регіоні існує програма розвитку спецустанов на 2003-2005 роки, однак ніхто не опікується реалізацією бодай дещиці з наміченого.

Злиденне матеріально-технічне забезпечення і жахливий санітарний стан спецустанов, зауважив заступник міністра внутрішніх справ Анатолій Присяжнюк, виступаючи на колегії, - справа не лише органів міліції: "Люди, які опинилися в камерах, - це здебільшого мешканці вашої області. Ще не доведено, що вони є злочинцями, тому вони, не зі своєї волі перебуваючи у держустанові, мають право на людські умови утримання. Євростандартів без участі місцевої влади нам не досягти. Тому ми і запросили голів районних і міських державних адміністрацій".

Попри ту обставину, що згаданих голів у залі було не вельми густо, колегія покладає солідні надії на їхнє долучення до турботи про затриманих. Приклад своїм колегам показав запорізький мер: Євген Карташов запевнив, що ближчим часом відвідає усі спецзаклади обласного центру, аби покласти край нелюдським умовам утримання підозрюваних. І привселюдно зажадав від присутніх голів семи райадміністрацій Запоріжжя планів "осучаснення" ізоляторів. Голова ОДА Володимир Березовський запевнив: для наведення порядку вистачить двох місяців.

 Поділитися