MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Днями відбулося друге судове засідання у справі, порушеній за скаргою Марії Самбур та Валерія Воротніка проти газети «Україна молода»

31.08.2004   

Воно традиційно почалося із заявлення сторонами клопотань. Перше з них, озвучене Марією Самбур, полягало у вимозі притягнути до справи як співвідповідача Олену Зварич (авторку питань до Сергія Шолоха, котрий, як пам’ятає наш читач, у своїх відповідях відзначив співпрацю Самбур та Воротніка із владою та СДПУ(о) зокрема), а також зобов’язати редакцію «України молодої» надати судові адресу Зварич для надсилання їй копії позивної заяви.

Адвокат «УМ» Микола Полудьонний поцікавився в позивачки, чи прагне вона того, аби були спростовані запитання, поставлені Оленою Зварич. «Я хочу, щоб було спростовано неправдиву інформацію», – відповіла Самбур, не пояснюючи ані того, де саме в питаннях від журналістки «УМ» міститься неправдива інформація, ані того, чому приклади останньої не наведені Самбур у їх із Воротніком позовній заяві. Проте суддя ухвалила притягнути Олену Зварич як співвідповідача.

А далі на слухання надійшов наступний «лот». Суддя Ізмайлова запитала у Самбур, чи має вона намір заявити про заміну відповідача (таким було заявлено редакцію газети «Україна молода» – неіснуючу юридичну особу) на відповідача належного, себто на приватне підприємство «Україна молода» (документи про реєстрацію якого було передано представником газети до суду). Самбур підтвердила наявність у неї такого бажання.

Таким чином, затримка перед розглядом позовної заяви, по суті, лише в тому, щоб надіслати новому учасникові процесу – Олені Зварич копію позову. Проте не забуваймо, що літо – пора відпусток, і судді теж люди. З урахуванням відпусток суддя Ізмайлова призначила наступні слухання на 31 серпня. Олена Зварич тим часом читатиме позов від Самбур і Воротніка та міркуватиме над тим, яким своїм питанням вона завдала невиліковного удару по «честі й гідності» позивачів «України молодої».

(“Без цензури”, №26, 2 липня 2004 р.)

Див. також — “Голос України”, 2 липня 2004 р

 Поділитися