MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Суд відмовив у позові обленерго проти «Дзвонів Підгір’я»

31.08.2004    джерело: (“Галичина”, м. Івано-Франківськ, 7 серпня 2004 р.)
Рік тому калуська міськрайонна газета «Дзвони Підгір’я» надрукувала матеріал під заголовком «Каральна акція РЕМ у Новиці, або Чому енергетики перекладають свій «тягар» на плечі споживачів». У ньому кореспондент газети Галина Когут описала подію, коли червневого недільного ранку у Новиці «висадився десант ревізорів РЕМ у кількості близько 60 осіб» і, розділившись на групи по дві-три особи, «влаштували облаву від хати до хати».

Використовуючи мовні засоби (як-от «десант»), автор, зсилаючись на свідчення ряду жителів села, розповіла про порушення, допущені працівниками РЕМ під час перевірки (без присутності господарів знімали лічильники, обстежували горища будинків, не пред’явивши посвідчень, тощо).

Загальні збори жителів села засудили дії енергетиків та наслідки їх рейду. Своє невдоволення вони висловили в листах, адресованих сільському голові і голові РДА.

Однак публікацією в газеті були вкрай незадоволені безпосередні учасники рейду. На їх захист стало ВАТ «Прикарпаттяобленерго», яке, звертаючись із позовом до Калуського міськрайонного суду, сприйняло матеріал як такий, що порочить ділову репутацію товариства. Бо при написанні статті Галина Когут, скажімо, той же приїзд ревізорів до села назвала «десантом». Позивач, озброївшись тлумачним словником, пояснила судові, що «десантом» визначається висадка військ із літако-морського судна і таке інше на територію, зайняту противником для ведення бойових дій.

У своєму позові обласне ВАТ вимагало спростування на тому ж місці газетної сторінки, де був надрукований матеріал про рейд енергетиків. Однак суд вважає, що автор статті Галина Когут висловила свої оціночні судження стосовно подій у Новиці на підставі документів. А згідно зі ст. 47 Закону України «Про інформацію» ніхто не може бути притягнутий до відповідальності за такі судження... Більше того, суд дає пояснення, що «оціночними судженнями, за винятком образи чи наклепу, є висловлювання, які не містять фактичних даних, ...а також висловлювання, що не можуть бути витлумачені, як такі, що містять фактичні дані з огляду на характер використання мовних засобів, зокрема, вживання гіпербол, алегорії, сатири».

Отож у позові ВАТ «Прикарпаттяобленерго» до газети «Дзвони Підгір’я» про спростування публікації суд вирішив відмовити. Калуські журналісти вдячні за підтримку обласній організації Національної спілки журналістів України, пленум якої засудив будь-яке переслідування працівників мас-медіа.

 Поділитися