MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Семінар для суддів Чернігівської області “Право на вільні вибори у міжнародному та вітчизняному законодавстві у розрізі виборів Президента України”

11.09.2004   
(прес-реліз)
27 серпня 2004 року в Чернігові відбувся семінар для суддів Чернігівської області “Право на вільні вибори у міжнародному та вітчизняному законодавстві у розрізі виборів Президента України”.

Семінар було організовано Чернігівським громадським комітетом захисту прав людини та Апеляційним судом Чернігівської області в рамках проекту “Активний захист виборчих прав 2004” за підтримки Дирекції з питань розвитку та співробітництва Швейцарії.

Метою заходу було ознайомлення суддів Чернігівщини з сучасними стандартами прав людини, пов’язаними з виборчим процесом.

На семінарі істотна увага була відведена проблемі застосування нових Законів України “Про вибори Президента України” та “Про центральну виборчу комісію”, було висвітлено право на вільні вибори у розумінні Європейської конвенції з прав людини.

Окремими темами семінару були “Повноваження та система виборчих комісій. Організація та проведення виборів Президента України”, “Питання практичного застосування виборчого законодавства”, “Проведення передвиборчої агітації. Публічні заходи”, “Обмеження щодо ведення передвиборчої агітації” тощо. Велика увага приділялася існуючій судовій практиці, особливо, яка вже є в Чернігівській області.

Лекторами та тренерами семінару виступали, як представники судової гілки влади, так і представники громадських організацій. Зокрема, директор Інституту економіко-соціальних проблем “Республіка” – Володимир Чемерис, експерти з виборчого права – Надія Молочко та Світлана Глущенок, суддя Апеляційного суду Чернігівської області – Олександр Демченко та інші.

Семінар був продовженням співпраці Чернігівського громадського комітету захисту прав людини та Апеляційного суду Чернігівської області та був відзначений подарунком комітету суддям у вигляді нових Законів України “Про вибори Президента України” та “Про центральну виборчу комісію”. Також завдяки підтримці з боку проекту “Сприяння організації виборів в Україні” серед суддів було розповсюджено “Порадник з питань застосування законодавства про вибори Президента України”.

Більш детальну інформацію про захід та проект “Активний захист виборчих прав 2004” можна отримати на сайті http://elections.cn.ua, який крім іншого є джерелом інформації щодо дотримання на території Чернігівської області прав людини, пов’язаних з виборчим процесом.

Для довідки:

Проект “Активний захист виборчих прав – 2004” реалізується Чернігівським громадським комітетом захисту прав людини за підтримки Дирекції з питань розвитку та співробітництва Швейцарії. Метою проекту є попередження та усунення порушень виборчих прав громадян шляхом активних захисних дій на території Чернігівської області під час виборів Президента України.

 Поділитися