MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Ще одна жертва міліцейського свавілля

21.09.2004    джерело: (“Поступ”, м. Львів, 20 липня 2004 р.)
Роман Вінтонів

У Сихівському райвідділі міліції побили жінку. За словами жертви, пані Оксани, її жорстоко побили двоє чоловіків, один з яких — правоохоронець.

Олександр, чоловік Оксани, розповідає: "У понеділок зранку 12 липня додому зателефонував міліціонер Сихівського райвідділу міліції. Вдома була тільки дружина, тому відповіла вона. Міліціонер пояснив, що телефонує з приводу дзвінка з нашого телефону на якийсь мобільний номер і попросив зайти у відділок, щоб дати свідчення. Дружина домовилась із ним про зустріч і поїхала у відділок".

"У кімнаті відділку, — розповідає пані Оксана, — сиділо близько 10 чоловіків — усі в цивільному. Один із них, не представившись, почав задавати різні запитання і розмовляв зі мною у досить грубій формі. А також погрожував відправити у камеру до циганів, де вони зможуть зі мною робити все, що захочуть". Оксана навчається на юридичному факультеті, тому відмовилась продовжувати розмову і вийшла з кімнати. Коли жінка зійшла на перший поверх, її затримали, і аж тоді (!) на її вимогу працівник міліції Юрій, який із нею спілкувався, показав посвідчення. Оксана переписала номер документа, ім’я та прізвище правоохоронця. Розмову продовжили у тій же кімнаті, проте тепер удвох. Незабаром правоохоронець вийшов, а повернувся з напівп’яним чоловіком років 40. Обоє лупцювали молоду жінку. Як розповідає Олександр: "Її били у живіт, у голову, по ногах.". Після такої "розмови" оформили ще деякі документи і відпустили Оксану.

Жінка перебувала в лікарні три дні, де з неї зняли побої. Зараз Оксана погано почувається — постійно паморочиться в голові. Підозрюють, що це струс мозку. А минулої п’ятниці подружжя подало скаргу в Сихівську прокуратуру, де вони зустріли "знайомого" міліціонера, який, як розповідає пані Оксана, "почав кричати на мене та погрожувати".

Міліціонер Юрій, який, начебто побив пані Оксану, не захотів нічого розповідати "Поступу", повідомивши, що зараз триває службове розслідування, а з усіма питаннями слід звертатися до керівництва відділку. Утім начальник Сихівського райвідділу міліції Анатолій Піцань повідомив "Поступу", що не знає про жодне службове розслідування стосовно його підлеглого.

Не багатослівним виявився і Василь Лучків, прокурор Сихівської прокуратури, куди подружжя звернулося із заявою. Він повідомив "Поступу", що до 22 липня триватиме перевірка, за результатами якої вирішать, чи порушувати кримінальну справу проти міліціонера Юрія, чи — ні.

Оксана та Олександр сумніваються у тому, що кримінальну справу таки порушать. Втім вже найняли адвоката й оскаржуватимуть рішення, якщо справу проти кривдника не розпочнуть.

Та найбільше вражає те, що подружжя досі не знає, для чого її викликали правоохоронці у відділок та заради чого пані Оксана три дні пролежала у лікарні.

Схоже на те, що правоохоронці можуть просто викликати людину у відділок, „обробити" її і без жодних пояснень відпустити. І останнє: скільки треба сміливості, аби вдарити жінку?

 Поділитися