MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Українська “Абу-Грейб”

21.09.2004    джерело: (“Поступ”, м. Львів, 24 липня 2004 р.)
Юрій Тишкун
Українські миротворці в Іраку страждають від жорстокого поводження, — повідомляє інтернет-видання Korrespondent.net. З "виховною метою" командири нібито тримають солдатів під нещадним сонцем без води у сталевій клітці, що стоїть на плацу у військовому містечку.

"Клітка для порушників там дійсно є, сам сидів", — розповів у інтерв’ю часопису "Корреспондент" Олександр Коптелов, рядовий миротворчого контингенту. Його та ще двох інших солдатів, за словами Коптелова, так покарали за куріння біля входу в частину і за те, що вони не мали при собі військових квитків. Крім клітки, в Іраку карають ще і відсиджуванням у спеціальних контейнерах, розповідає Коптелов. А з інших дисциплінарних стягнень поширені марші у 40-градусну спеку на плацу.

Водночас, за твердженням "Корреспондента", українські солдати одержують найменшу зарплату з усіх миротворчих контингентів в Іраку. Обіцяного підвищення заробітної плани за підвищений ризик вони до цього часу не одержали.

З іншого боку, коментуючи "Поступу" заяви вояків, згаданих у матеріалі "Корреспондента", заступник головнокомандувача Сухопутних військ Збройних сил України з питань виховної роботи, генерал-лейтенант Леонід Жижко заявив, що факти, про які розповідають солдати, не відповідають дійсності. І взагалі, каже генерал-лейтенант Жижко, ці миротворці вже давно перебувають на території України.

Утім Ніна Карпачова, Уповноважений Верховної Ради з прав людини, стверджує, що клітки й справді часто застосовують "для підтримання дисципліни", до того ж не лише в Іраку.

 Поділитися