MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Заява Моніторингового Комітету Парламентської Асамблеї стосовно президентських виборів в Україні

02.10.2004   
Комітет нагадує, що в січні цього року Парламентська Асамблея просила українську владу утриматися від неконституційних рішень чи дій при проведенні конституційної реформи, а також провести вільні й справедливі президентські вибори в жовтні.
Президентські вибори 31 жовтня є можливістю для України забезпечити повне дотримання принципів плюралістичної демократії, прав людини та верховенства права. Чесні демократичні вибори можуть дати країні шанс міцніше укріпитись у родині європейських демократій.

Комітет нагадує, що в січні цього року Парламентська Асамблея просила українську владу утриматися від неконституційних рішень чи дій при проведенні конституційної реформи, а також провести вільні й справедливі президентські вибори в жовтні. В іншому разі, українська влада може наразитись на зупинення повноважень української делегації і, можливо, поставлення під запитання статусу країни як члена Ради Європи. Комітет також нагадує про свою Заяву від 22 червня 2004 року, що закликала органи української влади провести виборчий процес з абсолютною неупередженістю та дотриманням стандартів Ради Європи, дозволити всім кандидатам змагатись на чесній і рівноправній основі.

Комітет висловлює жаль з приводу того, що його заклики, схоже, були проігноровані. Співдоповідачки Комітету для України, пані Северинсен та пані Вольвенд, нещодавно повернулись з чергової поїздки для збору фактів у Донецьк та Дніпропетровськ, і їхні висновки стосовно поточної передвиборчої ситуації залишають підстави для серйозної стурбованості.

У зв’язку з цим, Комітет знову закликає органи влади України:

терміново внести зміни до Закону “Про вибори Президента України” для того, щоб надати місцевим непартійним громадським організаціям, для яких спостереження за виборами є статутною метою, право спостерігати за виборами, рівнозначне правам міжнародних спостерігачів та представників кандидатів; забезпечити справедливий(баланс між кандидатами у складі керівництва територіальних та дільничних виборчих комісій;

визначити в законі про вибори Президента, які наслідки для представництва кандидатів у складі виборчих комісій має відмова кандидатів від балотування;

гарантувати вчасне поновлення списків виборців на території всієї країни;

ухвалити роз’яснення прав українських виборців, які проживають за кордоном, та відповідних виборчих процедур;

забезпечити, щоб жоден з кандидатів не обмежувався у представленні громадянам своїх поглядів та здобутків, у тому числі шляхом проведення публічних зборів та інших заходів по всій країні, а також розміщення зовнішньої реклами; забезпечити, щоб всі кандидати мали безперешкодний доступ до телебачення, радіо і друкованих засобів масової інформації на недискримінаційній основі; організувати на державному телебаченні неупереджені дебати між кандидатами;

гарантувати відсутність утисків засобів масової інформації і журналістів та, зокрема, дотримання усіма контролюючими органами мораторію на перевірки ЗМІ під час виборчої кампанії;

припинити практику участі державних службовців у виборчій кампанії та використання державних ресурсів у цих цілях;

забезпечити виборчі комісії, у відповідності до Закону, необхідним обладнанням, приміщеннями, навчанням тощо;

утримуватись від будь-якого втручання у процес вирішення судами виборчих спорів та провести необхідне навчання суддів щодо Закону про вибори.

Будучи переконаним, що виконання вище наведеного є необхідною гарантією відповідності майбутніх виборів демократичним стандартам, Комітет заохочує делегацію Парламентської Асамблеї, що братиме участь у передвиборчому візиті до Києва 26-29 вересня, поставити зазначені питання перед відповідними органами влади України під час візиту та надати на початку жовтневої сесії ПАРЄ Бюро Парламентської Асамблеї звіт про досягнутий прогрес у цих сферах.

Україна є однією з найбільших країн Європи: вона має близько 33 тисячі виборчих дільниць. Тому шкода, що питання правового статусу місцевих непартійних спостерігачів не потрапило до порядку денного поточної сесії Верховної Ради. Комітет також дуже стурбований малою кількістю міжнародних спостерігачів, що будуть направлені міжнародними організаціями та іноземними державами (близько 800 для всієї країни).

Комітет уважно вивчатиме результати незалежного всеукраїнського опитування на виході з виборчих дільниць (“екзит-пол”), що в минулому, на думку Комітету, надало достовірне відображення результатів виборів.

Комітет хотів би повторити, що результати президентських виборів та висновки міжнародної спільноти стосовно того, як вони були проведені, стануть важливою перевіркою рішучості України по-справжньому дотримуватись європейських стандартів та цінностей.

“Політична Україна” з посиланням на ПАРЄ, КВУ, Київ 16.9.2004)

 Поділитися